Публічна реакція НАБУ на рішення прокурора про закриття справи "Роттердам+" ставить під загрозу інститут незалежності прокуратури і підриває довіру до антикорупційної системи в цілому.

Таку думку висловив співвласник адвокатського об'єднання "Бебель, Демура і Партнери" Олексій Бебель.

"Що значить, прийняв рішення, не порадившись з детективами НАБУ?! А питається якого рожна він повинен з ними радитися? Він потім і поставлений щоб приймати самостійні рішення", - прокоментував юрист інформацію про закриття справи в соціальній мережі Facebook.

Він підкреслив, що в цілому подібні заяви слідства руйнують довіру до системи правосуддя.

«Що це за пасаж про якогось прокурора, який готовий підозри підписати і вручити, а потім до суду направити. По-перше, він що там своїми міркуваннями ділитися? Так нехай в НАБУ на роботу переходить, якщо що не так. Приймає рішення старший у справі, а не той, хто підходить детективам. А в разі виправдувального вироку відшкодовувати збиток буде прокуратура або він самостійно відповість?» ,- додав юрист.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Нагадаємо, це 4-е закриття дала "Роттердам+" через відсутність у ньому складу злочину. Перший раз справу було закрито ще 27 серпня 2020 року. Потім аналогічні рішення виносилися в січні і березні 2021 року.

Ці рішення також були підтверджені офісом генерального прокурора і вищим Антикорупційним судом.

На початку травня офіс генпрокурора задовольнив прохання НАБУ і замінив прокурора у справі для повторного об'єктивного вивчення матеріалів справи.

Розслідування "Роттердам+" тривало більше 4 років. У цей період було проведено понад 10 державних та міжнародних експертиз, які всі підтвердили економічну та юридичну обґрунтованість формули. Відповідно, в ході розслідування не були встановлені ні збитки від дії формули, ні постраждалі.