Про це в авторській колонці написав народний депутат України, заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Холодов, інформує Цензор.нет.

"Нещодавно голова Державної фіскальної служби Вадим Мельник відзвітував про виконану роботу за чотири місяці 2021 року. Заявив, що за чотири місяці 2021 року зупинено діяльність 14 конвертаційних центрів, а у їхніх бенефіціарів до держбюджету вилучено 269,2 млн грн. Але за моїми даними, за січень-березень 2021 р. 90% кримінальних справ по конвертаційних центрах в судах розвалилися. Таким чином, вся раніше вилучена фіскалами Готівка, оргтехніка та документи були повернуті власникам. Арешти з їхніх рахунків зняті. Тільки сума безготівкових коштів, з яких за цей період був знятий арешт, перевищує 29 млн грн", - пише Холодов.

Крім того, він підкреслив, що частина кримінальних справ, про які звітує ДФС, взагалі розслідують інші правоохоронці.

За даними нардепа, в переліку зі звіту ДФС є навіть кримінальні провадження, розпочаті ще в 2017-2018 роках, але в них фігурують компанії, зареєстровані в 2020.

Така ж реальна ефективність діяльності ДПС з контрафактного пального.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

"За словами Мельника, за три місяці 2021 р.вилучено 15 тис тонн контрафактного пального на 516 млн грн. Ще закрили сім незаконних міні-НПЗ, зупинили роботу 221 точки продажів нелегального пального, демонтували 151 нелегальну АЗС, виписали штрафів на 136 млн грн. Але знову заглядаємо в ЄРСР і виявляємо, що в тих же 90% випадків справи закриваються, а майно повертається власникам", - написав Холодов.

Нардеп Холодов вважає, що ДФС займається "імітацією бурхливої діяльності" за допомогою "дутої звітності".

"На цьому тлі між ДФС, судами і правопорушниками розігруються банальні "договорняки" з "відкатами" в конвертах", - вважає нардеп.

Крім того, Холодов зробив висновок про те, що голова ДФС Вадим Мельник "не має достатніх професійних навичок для аналізу липових звітів своїх підлеглих, яких він сам нещодавно призначив, і, ймовірно, не контролює ситуацію в регіонах. Тоді припущення преси про те, що реально відомством керує тіньовий куратор Андрій Гмирин, може бути цілком виправданим".

"У будь-якому випадку, все, що відбувається в ДФС, щонайменше свідчить про відсутність професіоналізму у керівництва Служби. І за цю показуху, за відсутності реальних результатів, відповідає саме Мельник. Незрозуміло тільки, чому міністр фінансів Сергій Марченко не бачить очевидних порушень у Державній фіскальній службі. Тому ми будемо домагатися проведення ретельного аудиту діяльності ДФС під керівництвом Мельника", - зазначив Холодов.