Трейдери і посередники штучно обвалили оптові ціни на електроенергію до рівня в 2-3 рази нижче собівартості виробництва.

Про це повідомив народний депутат, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики Олексій Кучеренко.

«Весь травень ринок штормило, ціни падали до сміхотворних 40 коп./кВт при яких «1 млрд доларів прибутку Енергоатому» можуть були хіба що в рожевих снах Зеленського. А все тому, що фірми класу «стіл і стілець» на всю торгували «повітрям», подаючи заявки по 40-50 коп.», - повідомив нардеп.

Через це першу чергу страждає державний «Енергоатом», який не може продати свою електроенергію і випадає на балансуючий ринок.
НКРЕКП ігнорувала махінації і вперше звернула на них увагу лише 28 травня, опублікувавши повідомлення про намір вжити заходи.

«НКРЕКП висловило занепокоєння махінаціями трейдерів-спекулянтів на ринку електроенергії і готує «рішучі кроки». Не минуло і двох років, як в комісії вирішили боротися з тим, що самі створили. Браво! Правда, як саме боротися поки не ясно. В проекті рішення на наступне засідання 2 червня просто написано: «може виникнути необхідність прийняття рішення», - зазначив нардеп.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

«Головне, щоб за прикладом імпорту, не заборонили махінації тільки на 4 місяці до 1 жовтня. Головне - в ході слідства не вийти на самого себе! А це неминуче відбудеться з усією очевидністю», - підсумував нардеп.

Нагадаємо, в травні 2021 року оптова ціна на електроенергію обвалилася до 40-90 коп./кВт годин, що в 2-3 рази нижче собівартості її виробництва. Це призвело до хронічних збитків усіх генеруючих компаній і неможливості закупівлі ними палива.
Причина цього, за оцінками експертів, демпінговий імпорт з Росії і Білорусі, штучне адміністративне втручання з боку НКРЕКП, що призвело до махінацій і схем на енергоринку.