Формульне ціноутворення на енергетичне вугілля, як в наслідок і на природний газ, приймалися в Україні відповідно до рекомендацій Міжнародного валютного фонду.

Про це йдеться в статті видання «РБК-Україна».

"Західні партнери і кредитори України, в першу чергу МВФ, якраз і вимагають відмови від ручного механізму ціноутворення в енергетиці і переходу до використання формул", - пишуть журналісти.

У статті йдеться, що формула «Роттердам+» прийшла на зміну адміністративному встановленню цін на вугілля чиновниками Міненерго, яке було неефективним і місцями корупційним.

В цілому, формула "Роттердам+" дозволила поліпшити фінансовий стан державних шахт і заощадити на виплатах державних дотацій.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Навіть за три роки, поки діяла формула" Роттердам»" ситуацію в українській енергетиці вдалося значно поліпшити, заощадивши при цьому бюджетні кошти. Але, звичайно, такий стан речей порушив звичні і зручні багатьом гравцям ринку корупційні практики, тому і атаки на "Роттердам+" тривають досі", - зазначають автори статті.

Нагадаємо, 20 травня САП вже вчетверте закрила справу «Роттердам+» через відсутність у ній складу злочину. Перший раз справу було закрито ще 27 серпня 2020. Потім аналогічні рішення приймалися в січні і березні 2021 року.

Ці рішення також були підтверджені офісом генерального прокурора та вищим Антикорупційним судом України.

На початку травня офіс генпрокурора задовольнив прохання НАБУ і замінив прокурора у справі для повторного об'єктивного вивчення матеріалів справи.

Розслідування справи "Роттердам+" тривало більше 4 років. За цей період було проведено понад 10 державних та міжнародних експертиз, які всі підтвердили економічну та юридичну обґрунтованість формули.

Відповідно, в ході розслідування не було встановлено ні збитків від дії формули, ні постраждалих.