Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики має хаблокувати ідею Кабінету міністрів України щодо введення акцизного збору на виробництво зеленої електроенергії в Україні, оскільки така ініціатива призведе до порушення прав інвесторів та зашкодить інвестклімату держави.

Відповідне офіційне звернення до голови Комітету Данила Гетманцева зробила Асоціація сонячної енергетики України (АСЕУ).

В АСЕУ вважають, що запровадження оподаткування акцизним податком операцій з продажу «зеленої» енергії порушує принцип стабільності податкового законодавства.

Також представники сонячної індустрії зазначають, що дана ініціатива суперечить державним гарантіям, що були надані Урядом та засвідчені підписом Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля 10 червня 2020 року в рамках меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики в України.

"Як наслідок - встановлення акцизного податку на "зелену" електроенергію де-факто погіршить умови економічної діяльності виробників із ВДЕ, що буде грубим порушенням прав інвесторів, зашкодить інвестиційному клімату всієї держави та унеможливить залучення коштів у нові екологічні проєкти", - підкреслюють в асоціації.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

З огляду на вказані аргументи та інші численні негативні наслідки для розвитку ВДЕ в Україні асоціація просить Гетманцева не підтримувати введення акцизного збору на зелену енергію та зберегти у діючій редакції відповідні пункти Податкового кодексу.

"А також довести до членів Комітету позицію представників галузі сонячної енергетики у частині ініціативи Уряду щодо введення акцизного податку на електроенергію із СЕС та ВЕС", - підкреслили в АСЕУ.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів погодив законопроєкт з поправками до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний збір на зелену енергію в Україні за ставкою в діапазоні 3,2-40%.

Раніше під час обговорення проекту закону профільні ВДЕ-асоціації заявляли, що введення акцизного податку на "зелену" електроенергію де-факто погіршує умови економічної діяльності виробників ресурсу з поновлюваних джерел, є грубим порушенням прав інвесторів, зашкодить інвестклімату та унеможливить залучення коштів в нові екологічні проєкти.

Нагадаємо, 28 квітня стало відомо, що компанія Modus Energy, яка знаходиться у власності громадян Литви, подала позов проти України через те, що держава не виконує свої зобов'язання по виплатах за вироблену електроенергію і змушує компанію піти на зміни правил, які скорочують її доходи.

За інформацією партнера київського офісу міжнародної юридичної фірми Dentons Максима Сисоєва, після першого арбітражного позову компанії Modus Energy можуть подати аналогічні позови ще до 10 інвесторів у "зелену" енергетику України.