Колишній народний депутат і міністр освіти й науки, президент НУ «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт у програмі Євгена Рибчинського «Ще не вмерла» розповів про ситуацію в українській вищій освіті.

«Важливо розуміти, з чим ми порівнюємо. Якщо порівнюємо з радянськими часами, то все дуже погано. Але це трапилось не зараз, а в кінці 80-х років. Тому що радянська система наукових досліджень і вищої освіти була зруйнована сама собою. Вона припинила своє існування ще до того, як був зруйнований Радянський Союз. Тому не варто порівнювати з радянськими часами», - каже він.

Зникла система фінансування, продовжує Квіт.

«Тут можна згадати Маргарет Тетчер, яка казала, що соціалізм – це дуже добре і дуже цікаво, але гроші коли-небудь закінчаться. Оце трапилося з радянською економікою і, відповідно, радянською тоталітарною системою, яка централізовано диктувала, хто що має робити. Це є стосувалося управління національною академією наук і всіма дослідженнями. Ця система вмерла. Не можна було централізовано керувати, тому що не можна було централізовано фінансувати», - зазначає науковець.

Тому в порівнянні з радянськими часами ситуація дуже драматична, каже вчений.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«Треба б вести мову про те, що потрібно українській державі, які наші національні інтереси й пріоритети має підтримувати вітчизняна система наукових досліджень. По-друге, наукові дослідження ніколи не розглядаються окремо від системи вищої освіти. Це має бути щось одне. Звичайно, існують якісь традиції, в тому числі структурні. В усякому разі зараз, коли Національну академію наук очолює Анатолій Загородній, треба дуже серйозно ставитися до нього і того, що він озвучує. Я думаю, це найкраща кандидатура, яка могла бути в системі НАН».

Нагадаємо, Дніпровська медакадемія увійшла в топ-25 світового рейтингу - "Доктор Хаус" відпочиває.

Як повідомляє портал Знай.ua, найкращі виші Англії, Франції та США: де навчаються діти очільника МОЗ Степанова і глави НБУ Шевченка.