Європейська Бізнес Асоціація закликає відхилити законопроект уряду щодо змін податкового законодавства (№5600) як такий, що перешкоджає розвитку економіки та погіршує інвестиційну привабливість країни. Про це йдеться в заяві на сайті Європейської Бізнес Асоціації.

«Рівні та прогнозовані правила гри в країні-запорука розвитку бізнесу, економіки країни, залучення інвестицій. Водночас, коли правила гри щоразу змінюються, про питання збалансованості та економічного відновлення навряд можна говорити», - повідомляється в заяві.

В ЄБА зазначили, що бізнес-середовище має багато зауважень до цього законопроекту, та звернули увагу, що документ не проходив громадського обговорення і не узгоджувався з найбільшими бізнес-асоціаціями України.

Крім того, а асоціації занепокоені черговим наміром уряду внести зміни до Податкового кодексу України, які можуть призвести до порушення принципу стабільності податкового законодавства.

За словами виконавчого директора Європейської Бізнес Асоціації Анни Дерев'янко, цим законопроектом уряд намагається будь-якою ціною перекрити діру в бюджеті шляхом підвищення ставок податків та зборів, а не стимулювати економічний розвиток.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

«Вочевидь, таке рішення обдуманим та стратегічним навряд можна назвати. Адже питання недонадходження до бюджету полягає в існуванні, найперше, тіньової економіки, відсутності рівних правил гри в країні, тощо. З цими явищами і варто боротись першочергово, а не обкладати додатковим фіскальним навантаженням прозорий бізнес», - зазначила дерев'янко.

Тож Європейська Бізнес Асоціація закликала не приймати законопроект 5600 навіть у першому читанні, а відхилити його повністю.

Раніше Американська торгова палата (АСС) також закликала відхилити законопроект щодо податкових змін (№5600), зазначивши, що його ухвалення збільшить фіскальний тиск на бізнес і негативно вплине на економіку та погіршить інвестиційний клімат країни.

Водночас народний депутат Олексій Устенко зауважив, що податкові ініціативи уряду повинні прийматися тільки після обговорення з профільними бізнес-асоціаціями та врахування їх зауважень.

Нагадаємо, 12 травня уряд на своєму засіданні затвердив законопроект, яким вносяться зміни до Податкового кодексу України, що передбачають підвищення податків для низки галузей.