Влада міста Кам'янське Дніпропетровської області купувала за завищеними цінами маски, захисні костюми і засоби дезінфекції під час розпалу коронавірусу. Як пишуть центральні та місцеві ЗМІ, контракти діставалися двом компаніям, які не спеціалізуються на торгівлі медичними товарами.

«Для когось горе, а для когось - можливість добре заробити. Саме таким шляхом вирішила піти влада міста Кам'янське на чолі з мером Андрієм Білоусовим в розпал пандемії COVID-19», - стверджують журналісти.

Оскільки держава в силу екстреної ситуації дозволила закуповувати медичні товари без тендерних процедур, владі було досить просто укласти договори.

Так в січні 2021 року Управління охорони здоров'я Кам'янської міської ради уклало контракт на отримання дезінфікуючих засобів, захисних костюмів і масок з ТОВ «Торгова група «Дніпро» та ФОП Толкуновим Сергієм Олеговичем. Загальна сума контрактів склала близько 5 млн гривень.

Журналісти порівняли закупівельні ціни, і виявилося, що в Кам'янському під керівництвом Білоусова купували маски вдвічі дорожче, ніж в Дніпрі.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

«Дезінфікуючі засоби такого ж обсягу закуповувалися, наприклад, в Миколаєві за суму 344 гривні, на відміну від 540 гривень в Кам'янському. Така ж ситуація з костюмами біозахисту. У Запорізькій області костюми поставлялися і по 125, і по 150 гривень. Чому в Кам'янському це коштувало 340 - велике питання», - йдеться в розслідуванні.

Аналогічна ситуація із закупівлею меблів для ковідної лікарні. Ліжка та тумбочки, придбані у того ж ФОП Толкунова на суму 940 тисяч гривень, виявилися в рази дорожче комерційних пропозицій на prom.ua.

«Спроба заробити на пандемії не могла не зацікавити правоохоронні органи. За даними джерел, Дніпропетровська обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення і розтрата майна). Учасникам схеми також може загрожувати ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем)», - повідомляє ЗМІ.

Загальна сума збитку оцінюється в 2 млн гривень.