Журналістка Любов Завальнюк попередила, що теперішня пенсійна система за 24 роки призведе до того, що пенсії матимуть лише 70% українців віком 60 років, решті 30% бракуватиме стажу і доведеться чекати до 63 чи 65 років. Про це вона повідомила у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua.

Як каже журналістка, вже до кінця цього року сума дефіциту Пенсійного фонду України може сягнути 22,9 мільярдів гривень. Вона зазначає, що ці дані подає Мінсоцполітики, посилаючись на прогноз Світового банку.

Принагідно Завальнюк повідомляє й про інші дані Світового банку: саме жінки виявляють більшу дисциплінованість у сплаті пенсійних внесків, а ухилення від них відбувається не стільки через незадекларовану працю, скільки через зниження заробітної плати. «Найменший рівень участі в сплаті внесків за віковими когортами серед молоді, яка ще здобуває освіту, і серед людей передпенсійного віку за рахунок більш раннього виходу на пенсію», - додає ведуча.

Журналістка пояснює, що, звісно, шлях руху України визначає уряд, але не варто скидати з рахунків світовий досвід, адже не всі реформи підходять державі і деякі з них варто адаптувати.

Також Завальнюк детальніше пояснює, чим обернуться нововведення пенсійної реформи. «Якщо вам, наприклад, 31 рік, але офіційно ви працюєте лише п'ять, на пенсію ви зможете в кращому випадку вийти в 63 роки. Щоб вчасно отримати виплату, вже через 10 років потрібно мати як мінімум 35 років стажу», - повідомляє вона.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Принагідно журналістка торкається теми тіньового ринку зайнятості: ті, хто працює на ньому, змушені самостійно дбати про свою старість. З іншого боку, вона попереджає, що кількість пенсіонерів в принципі значно скоротиться в майбутньому, адже Україна, як й інші європейські держави, має демографічні проблеми.

«У нас же труднощі підсилює і тіньовий ринок зайнятості. Частина українців взагалі не платить ніяких внесків і працює без оформлення. Саме на них і розраховане нововведення», - підкреслює Завальнюк.

Отже, вона підсумовує, що без стажу пенсії не буде, але вже навіть зараз приблизно 30% населення не дотягує до цих норм. «Тобто 70% українців у віці 60 років мають від 27 років стажу», - констатує журналістка. Також вона додає, що у 2027 році вимоги зростуть: стаж повинен буде налічувати 35 років. Якщо ж все залишити так, як є, попереджає Завальнюк, то вчасно пенсію отримає лише 45% українців.

У такому разі, розповідає ведуча, люди вже зараз почали міркувати над тим, аби відкласти значні суми на старість без пенсії чи забезпечити себе пасивним доходом.

Нагадуємо, Завальнюк розповіла про невтішні прогнози розвитку пенсійної сфери.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Завальнюк розповіла, як «Нафтогаз» ставить під загрозу роботу тепловиків.