Питання тарифів і фінансовий стан підприємств ТКЕ – проблема номер один для місцевої влади по всій Україні. Так заявила журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua і розповіла, як «Нафтогаз» ставить під загрозу роботу тепловиків.

«Питання тарифів і фінансовий стан підприємств ТКЕ - сьогодні проблема номер один для місцевої влади по всій Україні. Згадаймо, в лютому Кабінет міністрів, НКРЕКП, "Нафтогаз" і Асоціація Міст України підписали меморандум про взаєморозуміння», - говорить Завальнюк.

Вона нагадала, що у меморандумі пообіцяли, що тарифи на тепло і гарячу воду не підвищать в цьому опалювальному сезоні. Цей документ був про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води громадянам України, додала журналістка, а для підприємств було передбачено відстрочення оплати за природний газ та компенсація різниці між ринковою ціною природного газу та ціною, врахованої в тарифах за тепло .

«Нафтогаз України» повинен розробити і впровадити до 1 вересня 2021 року довгострокові цінові пропозиції для забезпечення сталого рівня цін на природний газ для підприємств теплопостачання. І це повинно дозволити уникнути цінових коливань протягом опалювального сезону 2021-2022 років. Але по факту «Нафтогаз» виставив таку ціну, яка просто блокує роботу тепловиків», - розповіла Завальнюк.

За її словами, зараз місцеві органи влади по всій країні не знають, що робити, адже в кінці минулого тижня «Нафтогаз» перейшов до радикальних дій: всупереч домовленостям з Президентом і урядом, в нових договорах на закупівлю газу "Нафтогаз Трейдинг" застосовує щодо підприємств ТКЕ неринкові вимоги. Наприклад, вимагає авансові платежі за газ, безакцептне списання коштів з рахунків підприємств в разі виникнення заборгованості за спожитий газ, непомірно високі штрафні санкції та інші вимоги, пояснила журналістка.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

«Сьогодні ринок природного газу в Україні функціонує в абсолютно неринкових умовах, головним гравцем в яких є НАК "Нафтогаз України" і її дочірні компанії. За попередніми прогнозами, при таких умовах поставки газу кінцевий тариф на опалення в опалювальному сезоні може вирости на 15-40% в залежності від міста», - заявила Завальнюк.

Раніше Завальнюк розповіла, що з 1 липня планується підвищити прожитковий мінімум до 2294 гривень.

Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв впевнений, що основна битва в геополітиці розгорнеться за Європу як за союзника.