Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, як самостійно розрахувати субсидію, щоб планувати свої витрати і доходи. За її словами, щоб не втрачати часу, спочатку потрібно проаналізувати, чи маєте ви право на її нарахування, згідно з новими правилами, і якого розміру вона повинна бути.

«Державна допомога надається сім'ям, які мають низький дохід, якщо брати розрахунок на одну людину. Пам'ятайте, що наша держава не покриває повну вартість житлово-комунальних послуг, а тільки її частину», - зазначила Завальнюк.

Журналістка пояснила, що обов'язковою умовою для отримання є внесення щомісячного платежу, який ви повинні зробити в чітко встановлені терміни. При простроченні вона буде зніматися автоматично. Тому, зазначає вона, розрахунок субсидії слід починати саме з визначення обов'язкового платежу для домогосподарства.

«Спочатку потрібно обчислити сукупний дохід сім'ї - це сума доходів всіх її членів, які проживають в одному будинку. Потім потрібно розрахувати середній дохід на одну людину - сукупний дохід сім'ї ділиться на кількість її членів. І вже потім ця цифра ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія. У нашому випадку з 2021 року. Нагадую, що цей показник зараз 2189 гривень. Але треба врахувати, що з 1 липня планується підвищити прожитковий мінімум до 2294 гривень», - пояснює Завальнюк.

Вона розповіла, що цей результат потрібно поділити на 2 і помножити на базову норму плати за житлово-комунальні послуги. Згідно із законом ця норма дорівнює 20% (0,2), але згідно з постановою Кабінету міністрів, на період карантину, пов'язаного з коронавірусом, застосовується норма 15%, додала журналістка.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

«Таким чином ми отримаємо частину сукупного доходу, яку сім'я повинна сплачувати за комунальні послуги. Щоб дізнатися величину обов'язкового місячного платежу потрібно помножити цей показник на загальний дохід сім'ї», - говорить Завальнюк.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Завальнюк розповіла, як відбувається компенсація за новими субсидіями.

Нагадаємо, Бондаренко заявила, що держава повинна забезпечити дуже надійне регулювання моделі управління пенсійних фондів.