Про це йдеться в копії листа директора секретаріату Янеза Копача до голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, яку оприлюднило видання «Бізнес-Цензор».

«Ми закликаємо НКРЕКП використовувати свої повноваження для моніторингу ринку і початку розслідувань там, де є ознаки маніпуляцій. Потенційні маніпуляції не повинні ставати причиною обмежень, які виходять за межі розумного і необхідного ринкової практики», – йдеться в листі.

В Енергоспівтоваристві вказали, що деякі учасники ринку свідомо подають заявки на продаж електроенергії без наміру поставити електроенергію, що має всі ознаки спекуляцій.

Для цього Енергоспівтовариство рекомендувало НКРЕКП усунути дисбаланс з цінами на балансуючому ринку і внести корективи в правила роботи Ринку.

Крім цього, Секретаріат Енергообщетсва вказав, що існуючі на українському ринку price caps (цінові обмеження) спотворюють ринкові індикативи і повинні бути приведені до європейської практики.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

"Тому, ми просимо НКРЕКП утриматися від прийняття проекту методології цінових обмежень, опублікованої для громадського обговорення в березні цього року», - йдеться в листі.

Нагадаємо, на початку червня НКРЕКП пішло на публічний конфлікт з Міністерством енергетики. Приводом стала вимога міністерства до комісії припинити махінації на ринку електроенергії, через які державні генеруючі компанії втратили мільярди гривень.

Махінації і схеми "торгівлі повітрям" в травні 2021 року призвели до рекордного падіння цін до 40 коп./кВт год, що кратно нижче собівартості виробництва струму українськими електростанціями.

НКРЕКП визнала наявність махінацій і схем лише 2 червня після заяв Міністерства енергетики. Однак припинити спекуляції близьких до комісії трейдерів НКРЕКП офіційно відмовилася, відкинувши всі пропозиції Міненерго.