Вперше за всі роки незалежності країни один благодійник передав медикам таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги.

‒ Проєкт був реалізований у рамках програми «Рінат Ахметов ‒ Порятунок життів». Він змінив якість екстреної та первинної медико-санітарної допомоги, а медики в усіх областях отримали можливість швидше та ефективніше допомагати людям. «200 швидких для України» став унікальним в історії Фонду. У рекордно стислі терміни за особистим рішенням Ріната Ахметова були закуплені, обладнані і поставлені в регіони 200 сучасних автомобілів швидкої. Це зайняло всього 6 місяців! ‒ розповіла Юлія Єршова, директорка Департаменту комунікацій Фонду.

200 швидких для України Фонду Ріната Ахметова
200 швидких для України Фонду Ріната Ахметова

Серед переданих автомобілів ‒ швидкі трьох типів. Із них 22 неонатальні, які рятують новонароджених і недоношених дітей, коли їхню долю вирішують лічені секунди. Тому салони обладнані всім необхідним для того, щоб ці секунди стали хвилинами, днями і роками. Є навіть свого роду «капсула життя» ‒ кювез для малюків.

200 швидких для України Фонду Ріната Ахметова
200 швидких для України Фонду Ріната Ахметова

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Також 64 автомобілі на базі позашляховика. Це унікальна техніка для роботи в найбільш віддалених і важкодоступних населених пунктах. Завдяки їм місцеві жителі вперше отримали доступ до сучасної медицини європейського рівня.

200 швидких для України Фонду Ріната Ахметова
200 швидких для України Фонду Ріната Ахметова

Ще 114 швидких класу B, які самі медики назвали «реанімацією на колесах». Тут є все для екстреної допомоги – від апарата штучної вентиляції легенів до дефібрилятора. Одна з таких машин сьогодні працює в Скадовську. Медики зізнаються, що з настанням курортного сезону подарунку Фонду немає ціни.

200 швидких для України Фонду Ріната Ахметова
200 швидких для України Фонду Ріната Ахметова

‒ У цій машині ми врятували життя хлопцю, який пірнув у море і зламав шию. При такій травмі головне знерухомити пацієнта і ми використовуємо вакуумний матрац. Більше 150-ти кілометрів можна везти людину і безперервно подавати кисень. Безперервно! ‒ говорить Руслан Харченко, фельдшер Скадовської станції швидкої медичної допомоги.

За словами завідувача Скадовської станції швидкої допомоги Валерія Березовського, в розпал сезону трапляється до 20 викликів на добу. На щастя, новий реанімоболь замінив старий уазик два роки тому.

‒ За два роки нова машина пройшла 78 000 кілометрів. Ми відповіли на 3000 викликів, із яких 1000 стосувалася безпосередньо порятунку життя людей, ‒ зазначив медик.

Колеги підтверджують його слова і щиро дякують за допомогу.

‒ Дуже вдячні Рінату Ахметову за таку гарну машину, за обладнання, яке ідеально підібране. Тому що працювати в такій машині набагато легше й зручніше. І ми можемо надати допомогу більш якісно, ‒ зазначила Марина Дудар, старша фельдшерка Скадовської станції швидкої допомоги.

Допомога Ріната Ахметова завжди приходить туди, де її найбільше потребують. У рамках програми «Рінат Ахметов ‒ Порятунок життів» реалізовані і втілюються в життя масштабні національні проєкти в сфері охорони здоров'я. Так, на початку пандемії в Україні Рінат Ахметов виділив на боротьбу з COVID-19 понад 300 мільйонів гривень. У рамках проєкту Фонду «Боротьба з COVID-19 в Україні» опорні державні лікарні в усіх регіонах отримали 207 апаратів ШВЛ, 155 кисневих концентраторів, 337 000 експрес-тестів, більш ніж 200 000 засобів індивідуального захисту й витратних матеріалів. Усього допомога Фонду надійшла в 505 медустанов у 203 населених пунктах. Це найбільша, системна й масштабна приватна ініціатива, спрямована на боротьбу з епідемією коронавірусу в Україні.