З ким воював Валерій Лобановський, і чи воював взагалі? Ходять легенди, що він воював мало не зі всією футбольною Москвою. Про це в програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» розповідає Заслужений журналіст України, сценарист, режисер Семен Случевський.

«Це не так. У Лобановського був «дах», давайте будемо відверті. І цей «дах» мав прізвище, ім'я, по-батькові. Перший секретар Центрального комітету Комуністичної партії Української РСР Володимир Васильович Щербицький, - особистість унікальна в радянській державі саме з точки зору його контакту з футболом. Я не хочу його ідеалізувати. Я, як людина, не прощу Щербицькому кількох речей. Все-таки він був вірний син партії і уряду. Він безпардонно вигнав Маслова, потім Севідова, а потім Базилевича», - розповідає він.

Була психологічна криза 1976 року, коли футболісти і тренери «Динамо Київ» воювали на п'яти фронтах: Чемпіонат Союзу, Кубок СРСР, Збірна СРСР - Чемпіонат Європи, Олімпійські ігри та Єврокубки.

«Вони просто не потягнули. Єдине, що всунули Базилевичу і Лобановському - московських спеців Центрального союзу фізкультури, які погнали їх у високогір'я в Болгарії, і вони перевантажилися. І вони «здохли», і був бунт знаменитий у вересні», - каже Случевський.

Далі події розгорталися так.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

«Приїхав секретар ЦК Погребняк (Щербицький сам, звичайно, такі речі не робив) і сказав: «Тренери Лобановський і Базилевич зарвалися». Оргвисновки: звільнити тренера Базилевича. Сабо в нашому фільмі говорить: «Правда, Лобановський казав, що якби Базилевич трошки перетерпів – залишився б». Але ні, йду. Виховання таке було. Лобановський залишився один. Лобановський вголос не підтримав, але він йому завжди допомагав. Був бурхливий скандал в 1980 році, коли Базилевич тренував ЦСК, і журналіст Лев Філатов розвинув цю тему, що явний був договірняк ЦСК - «Динамо Київ»: рахунок 0:0 влаштовував обох. Так і не довели, що це був договірняк», - стверджує Случевський.

Нагадаємо, Зінченко розплакався після перемоги України над Швецією: "Виходили, як на війну".

Як повідомляв Знай.uа, Україна вирвала перемогу у Швеції з рахунком 2:1 - найяскравіші моменти матчу.