Дві ТЕЦ у Києві та Харкові, а також Слов'янська ТЕС «Донбасенерго» 7 липня припинили виробництво електроенергії.
Про це свідчать дані держкомпанії НЕК «Укренерго». https://ua.energy/blocks/
Напередодні компанія "Донбасенерго" заявила, що через падіння цін нижче собівартості, вона не має коштів для оплати послугу системного оператора. Це призвело до того, що вперше в історії компанія отримала статус "дефолтний» і змушена була зупинити роботу електростанції. https://de.com.ua/news/nocategory/view/sistematicheskie_manipuljacii_na_rynke_priveli_k_prisvoeniju_statusa_%c2%abdefoltnyj%c2%bb_energogenerirujuschej_kompanii_s_90-letnej_istoriej
"Систематичні маніпуляції на ринку, а також недосконалість регуляторних норм, в рамках яких змушена працювати енергогенерація, призвели до того, що ціна на ринку РСВ в травні склала 930 грн/МВт*год, в червні — 1362 грн/МВт*год.тільки за 6 днів липня ціна «обвалилася» вже до 770 грн/МВт*год (при собівартості 1600 грн/МВт*год)», - повідомили в «Донбасенерго».
Всі вжиті НКРЕКП заходи "Донбасенерго" назвала недостатніми і такими, що не допоможуть виправити ситуацію.
"Донбасенерго" закликає Регулятора негайно втрутитися і виправити ситуацію, що склалася на ринку електроенергії, припинити маніпуляції і розробити заходи для недопущення подібних масштабних катастроф на ринку надалі», - заявили в компанії.
Дії НКРЕКП після попереднього обвалу цін на електроенергію не мали ніякого ефекту, вважає перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань енергетики Олексій Кучеренко. За його словами, як і раніше мають місце маніпуляції трейдерів-спекулянтів на РДН. https://www.facebook.com/Kucherenko2020/posts/2307330982735790
За даними "Укренерго«, Київська ТЕЦ-6 і Харківська ТЕЦ-5 не отримали статус» дефолтний", проте зупинили виробництво через економічну необґрунтованість.
Нагадаємо, на початку липня оптові ціни на електроенергію впали в 3 рази нижче собівартості АЕС. Міністерство енергетики назвало причиною цьому цінові маніпуляції трейдерів-спекулянтів.