Кількість аварійних ремонтів енергоблоків електростанцій різко збільшилася, а запаси вугілля на складах ТЕС продовжують знижуватися.
Про це повідомив член наглядової ради «Донбасенерго», експерт Юрій Саква. https://www.facebook.com/yuri.sakva/posts/4178629135548939
«На карті НЕК «Укренерго» зарясніли червоні квадратики аварійних ремонтів вугільних блоків. Запаси на складах ТЕС продовжують танути, ще трохи жари і вугільні блоки можуть стати теж недоступними ще до зими», - повідомив експерт на своїй сторінці на Facebook.
Він наголосив, шо уже станом на 8 липня були недоступними 1000 МВт АЕС, 800 МВт Слов’янської ТЕС і 1000 МВт київських і харківських ТЕЦ.
За даними Міністерства енергетики, лише за 8 липня запаси вугілля на складах ТЕС скоротилися на 10 тис. тон. ТЕС використали 55,4 тис. тон, а поставка склала лише 44,6 тис. т.
Нагадаємо, 6 липня зупинила роботу Слов’янська ТЕС «Донбасенерго». Системний оператор присвоїв станції статус «дефолт».
В «Донбасенерго» заявили, що ТЕС не може продовжувати працювати в збиток через аномальне падіння цін, спричинене спекуляціями на ринку на добу наперед. Копанія закликала Регулятор НКРКП виправити ситуацію і переглянути правила роботи ринку, які дозволяють такі маніпуляції.
На початку липня ціна на РДН упала до історичного мінімуму 40 коп./кВт година, що кратно нижче собівартості виробництва електроенергії на АЕС і ТЕС.
Міністерство енергетики звернулося до регулятора з проханням заборонити спекулянтам займатися маніпуляціями на ринку на добу наперед.