Відтепер за рішенням суду на банківських рахунках українців будуть автоматично арештовуватися і списуватися борги за комуналку, кредитами та штрафами.

Із таким нововведенням не погоджуються в партії «За Майбутнє», називаючи нову систему антисоціальною. У партії наголошують, що автоматичний арешт і стягнення боргів розповсюджуватиметься на карткові рахунки, на які нараховуються пенсії та всі види соціальної допомоги.

«Погашати борги потрібно. Це вкрай важливо для нормальної роботи місцевих, особливо міських бюджетів. Але хіба це справедливо, коли держава заганяє законослухняних громадян у боргову пастку через те, що зростання тарифів набагато випереджає збільшення пенсій та соціальної допомоги?» — зауважує лідер партії «За Майбутнє», народний депутат Ігор Палиця.

У партії вважають, що уряд має призупинити дію наказу Мінюсту. Автоматичне стягнення боргів у жодному разі не повинно торкатися пенсіонерів та малозабезпечених людей, у яких пенсія та соцдопомога — це єдиний засіб існування. Якщо люди через борги за комуналку почнуть втрачати пенсії, на Україну чекатиме соціальний вибух.

Станом на травень 2021 року українці заборгували за комуналку майже 80 млрд грн (!). Експерти вважають, що головним чинником зростання заборгованості є неспроможність значної частини населення платити за чинними тарифами. За прогнозами, восени цього року тарифи можуть зрости ще на 30–40%.

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

«За Майбутнє» наголошує, що саме уряд несе відповідальність за зростання заборгованості населення за комунальні послуги. Щоб не допустити боргового колапсу й не поставити під загрозу наступний опалювальний сезон, уряд має розширити доступ до програми субсидій та не допустити стрімкого зростання тарифів восени.