Норми законопроєкту №5600 дають податковій службі надзвичайні повноваження, яких у неї бути не повинно. Тому він має бути серйозно доопрацьований. Про це заявила юрист, адвокат, голова податкового та корпоративного відділу в ASA GROUP Юлія Федосюк, коментуючи норму, згідно з якою податковій пропонують дати право податковій забирати в заставу майно у компанії, яка має податковий борг.

Зокрема вона наголосила, що досі незрозуміло, яким чином буде оцінюватися балансова вартість майна, яку забиратиме податкова в заставу.

«Згідно з проєктом, сума податкової застави визначається балансовою вартістю майна. Проте немає жодного визначення, як буде визначатися ця вартість. Адже ми всі розуміємо, що ця вартість часто буде набагато меншою, ніж ринкова і реальна вартість такого майна», - пояснює юрист.

Крім того, на її переконання, у проєкті мають бути прописані запобіжники – зокрема, має бути введений вичерпний перелік підстав, на основі яких податкова служба матиме право вимагати податкову заставу.

«Такою підставою, наприклад, може реальна загроза, що майно буде відчужене платником податків, і це призведе до неможливості сплати грошового зобов’язання в разі відмови в задоволенні позову. У нас зараз такої норми немає. Але це має бути незалежний орган, а не автоматичне застосування податкової застави до всіх платників податків!», - резюмувала вона.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Зараз же, на її переконання, ця норма може призвести до зловживань податковою службою своїми повноваженнями.

Як відомо, Верховна Рада підтримала законопроєкт про підвищення податків, попри критику бізнес- та міжнародних асоціацій. Так, голова Комітету з розвитку підприємництва СУП Андрій Єрашов заявив, що податкові зміни, запропоновані урядом, підвищують повноваження контролюючих органів, що збільшить тиск на бізнес.

Екс-прем’єр-міністр Володимир Гройсман також заявив, що розширення повноважень податкової служби надасть їй можливість збільшити тиск на бізнес. До того ж, підвищення податків не допоможе збільшити надходження до бюджету – необхідно навпаки, зменшувати ставки та спрощувати їх адміністрування.