Що заважає Україні вийти з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та створити свою? На цю тему міркує політолог-міжнародник Максим Ялі у програмі «Контрольний удар».

Експерт попереджає про наслідки виходу України з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та розвитку власного потенціалу. Передусім, каже він, це колапс економіки, санкції, відсутність російських та американських поставок ядерного палива.

Політолог пояснює, що навіть найбільші запаси ядерної руди не можуть повністю забезпечити виробництво ядерної зброї: необхідне також її збагачення, а цей процес не такий вже й простий і доволі затратний.

За словами Ялі, проблеми є і з потужними балістичними ракетами, необхідними для поставки ядерних зарядів. Він пояснює, що, по-перше, їх потрібно створити, по-друге, для їхнього випробування необхідні полігони величезних масштабів. «І за часів СРСР для випробування балістичних ракет використовувалися безкраї території в Казахстані. Або за Уралом в Росії, де вона зараз проводить свої випробування військових розробок», - повідомляє політолог.

Принагідно він розповідає про свою зустріч з Володимиром Горбуліним, ексглавою РНБО, що займався ВПК за президентства Порошенка у часи найбільшої російської агресії. Як каже експерт, саме завдяки Горбуліну Конструкторське бюро «ЛУЧ» отримувало гідне фінансування, а це буквально флагман українських розробок, як і протикорабельний комплекс «Нептун».

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

«Прекрасно пам'ятаю, як деякі військові експерти і політики в Росії тоді кричали, що при доопрацюванні цих ракет і створення наземних комплексів на їх основі наші ракети можуть долетіти до Москви і Пітера», - повідомляє ведучий.

Також він звертає увагу на інший важливий момент – зовнішній контроль над українськими військовими розробками. Зокрема, Ялі каже про Сполучені Штати, які аж ніяк не дозволяють Україні зайнятися ракетами великого радіусу дії, хоч потенціал держава й має.

Серед інших проблем Ялі називає відсутність в Україні вчених необхідної кваліфікації для конструювання ракет, адже 30 років держава байдуже ставилася до розвитку науки і всі спеціалісти повиїжджали закордон. Окрім цієї внутрішньої проблеми, попереджає він, існує ризик розгортання повномасштабної війни з РФ, яка в такому разі спробує ліквідувати ядерну загрозу. «Ви тільки послухайте, що говорить Лукашенко про українських диверсантів вже зараз! Для кого він це говорить і з чийого схвалення? І з якою метою?», - обурюється експерт.

Як повідомляв Знай.ua, Ялі заявив, що повернення України до клубу ядерних держав – міф.

Також Знай.ua писав про те, що Толкачов розповів про зброю майбутнього.