Впровадження європейського збірника найкращих доступних технологій( НДТМ), яке передбачено в проекті про промислові викиди (№4167), може призвести до катастрофи в промисловості, і залишити без роботи українських Машинобудівників. Саме тому нашій країні потрібні національні ндтм.

Про це заявив народний депутат Муса Магомедов.

"Ми розуміємо, що європейську угоду потрібно виконувати, і промисловість повинна рухатися в бік інтегрованих дозволів. Але введення європейських НДТМ не є вимогою Європейської угоди. Тому що чисте копіювання цієї збірки призведе до катастрофічних наслідків цілий ряд галузей», - підкреслив Магомедов.

За його словами, для коксохімічної галузі прийняття цих НДТМ означає повну зупинку існуючих всіх 29 батарей, які працюють в Україні, і подальше будівництво нових батарей. Однак у промисловості немає грошей на подібний колосальний проект, а держава ніяк допомагати не планує.

"Коксохімії потрібні 2,9 мільярда, щоб побудувати нові батареї. А грошей немає, тому цілі моногорода, які живуть за рахунок цих заводів, просто помруть. Треба розуміти, що європейці для цього дають колосальні кошти, а ми ці кошти не плануємо ні в якому вигляді», - нагадав народний депутат.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Ще одна проблема впровадження європейських НДТМ-те, що фактично ця норма залишає за бортом українських машинобудівників і робітників, в той час як головне завдання держави – підтримувати свою промисловість в кризовий час.

"Якщо впровадити Європейські НДТМ, батареї потрібно буде будувати, використовуючи тільки німецьке обладнання, німецькі вогнетриви, німецьке проектування. А українське машинобудування не отримає замовлень ні на будівництво, ні на модернізацію. Тому, на мій погляд, НДТМ повинні бути національними і відповідати рівню розвитку нашої промисловості та економіки. Інакше ми можемо отримати красиву, зелену і чисту країну, в якій просто не буде промисловості. А цього точно не можна допускати, якщо ми хочемо бути потужною державою», - резюмував Магомедов.

Як відомо, комітет екологічної політики вже втретє доопрацював законопроект про промислові викиди, який двічі відмовилася голосувати Верховна Рада. Чергове голосування за закон пройде цього тижня.

Раніше міжнародні асоціації та профільні екологічні асоціації закликали народних депутатів не голосувати за цей проект. Так, в Європейській Бізнес-Асоціації заявили, що терміни введення в дію нових еконормативів, передбачені проектом №4167, нереальні. До того ж, у проекті все так само не прописані потенційні джерела фінансування екомодернізації або стимули держпідтримки для підприємств, тому він все ще потребує суттєвого доопрацювання.