Посольства трьох країн вимагають від Кабінету міністрів України та народних депутатів виключити норму про запровадження акцизного збору на «зелений» струм з законопроєкту №5600.

Про це заявив народний депутат України Ярослав Железняк.

«В мене була зустріч з трьома послами країн, які інвестують в альтернативну українську енергетику і в мене немає відповіді на питання: а чому уряд в черговий раз порушує зобов’язання?», - сказав він.

За його словами, намірами запровадити акциз країна йде на порушення зобов’язань та гарантій, які надавалися інвесторам у відновлювану енергетику.

«Треба відмовитися від цієї правки, проблема на ринку зеленої енергетики є, політизація цього процесу є, вона не на користь ринку, відразу говорю, сприймається погано», - додав Железняк.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Він вказав, що немає ніяких аргументованих пояснень для послів іноземних держав та інвесторів з питання, чому Україна порушує зобов’язання перед інвесторами в «зелену» енергетику.

Нагадаємо, Кабінет міністрів на початку червня зареєстрував законопроект №5600 щодо внесення змін до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний збір на "зелену" енергію в Україні за ставкою 3,2%. 1 липня даний законопроєкт був підтриманий в парламенті в першому читанні.

5 липня профільні асоціації відновлюваної енергетики заявили, що наміри Кабміну запровадити акцизний збір на «зелену» електроенергію є порушенням наданих раніше гарантій державою та порушенням зобов’язань перед міжнародними інвесторами, і тому ця норма має бути виключена з законопроєкту №5600.

В кінці червня ЄБРР, Чорноморський банк торгівлі та розвитку, Нідерландська фінансова компанія розвитку, Інститут фінансування розвитку, а також Секретаріат Енергетичного співтовариства написали листа на адресу голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Вони підкреслили, що ймовірне впровадження акцизного збору на виробництво електроенергії з відновлюваних джерел в Україні суперечить цілям ЄС з декарбонізації, загрожує планам країни щодо інтеграції з європейською енергосистемою, і тому ця норма повинна бути переглянута.

За даними ЗМІ, через кризу в енергетиці постраждали як мінімум 4 іноземні компанії Scatec (Норвегія), VR Capital (США), Modus Energy (Литва), TIU Canada (Канада).