Якою є позиція України у відносинах з Німеччиною та наскільки ефективним виявився візит Володимира Зеленського до Берліна? Ці питання у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» коментує політолог та дипломат Вадим Трюхан.

Він також розповів про свою дискусію з політологом у Facebook.

«Зараз стало зрозуміло, що позиція зцементувалася. Нічого від німців з того, що ми хочемо, ми не доб’ємося. А він (політолог, - ред.) каже, що вона зцементована з 2014-2015 років. Зійшлись ми на тому, що з часів Порошенка, але зараз це стало зрозуміло», - заявив Трюхан.

Дипломат зазначив, що його здивувала сама форма, сама програма, яка була реалізована під час візиту Зеленського до Берліна.

«Що, як правило, включає візит президента в будь-яку країну? Там декілька елементів.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще
  1. Три ключові зустрічі. Президент, прем’єр, спікер парламенту. В нашому випадку спікера не було і, замість широкоформатних переговорів в режимі делегацій Меркель-Зеленський, відбулася така собі вечеря.
  2. Бізнес-форум. Завжди, коли їде президент кудись, він везе з собою якийсь бізнес, який торгує і працює з цією країною і збирається місцевий бізнес.
  3. Опозиція. Це просто «must». Тут з «Зеленими» (мається на увазі «Союз 90/Зелені» - німецька зелена політична партія, утворена в результаті злиття Партії Зелених і Союзу 90 в 1993 році, - ред.) зустрічі не було. А вони можуть прийти до влади, не факт, але можуть.
  4. Діаспора. Чому президент не зустрівся з представниками української діаспори? Там же величезний масив українців», - розповів Трюхан.

Ведуча іронічно додала, що президент був дуже зайнятий.

«А що він робив між зустріччю з президентом Штайнмаєром і початком вечері з Меркель? Цілий день. Жодного повідомлення на сайті. Раніше було повідомлення, що буде зустріч з міністром оборони, але в останній момент від нього відмовилися, розуміючи, що нічого там не буде. Але можна ж було якимось чином наповнити візит. Виходить, що було всього-на-всього три зустрічі: одна неформальна без краваток з Лашетом ввечері і дві протягом дня. Ну заради двох зустрічей літати, ну можна, звичайно, але ж можна і більш ефективно використати ті гроші, які потрачені на візит», - резюмував він.

Нагадаємо, раніше Знай.ua повідомляв, що Решмеділова розповіла про політику ЄС щодо Росії: «Однією рукою ми санкції накладаємо, а іншою рукою тиснемо руку Путіну».

Крім цього, Знай.ua писав, що Володимир Зеленський зустрівся з Ангелою Меркель у Німеччині: долю "Північного потоку-2" та Донбасу вирішено.