Експерт з медицини Анатолій Якименко в ефірі "Романенко Бесіди" з Юрієм Романенком розповів, чи потрібно хірургам робити більшу кількість операцій.

“Національна служба здоров’я представляє себе виразниками інтересів пацієнтів. І апелює до того, що лікарі повинні мати достатню практику, передусім це стосується хірургів. Вони повинні достатню мати оперативну активність, передусім в районних лікарнях. Інакше, якщо вони не мають оперативної активності, вони декласуються. І наражають на небезпеку пацієнтів своєю непрофесійністю. Я хочу сказати, що це псевдотурбота про пацієнтів”, - сказав Анатолій Якименко.

Він зазначив, що це зайвий раз говорить про те, що люди оперують тільки формально правильними речами. Оскільки у віддалених регіонах люди можуть не мати власного автотранспорту, і тоді вони змушені витрачати по кілька годин на дорогу до лікарні.

За його словами, навіть у Радянському Союзі утримували цілу армію хірургів, оскільки було важливо не скільки операцій він зробить, а щоб це було зроблено якісно.

“Як забезпечувалась якість… Вона забезпечувалася якісною підготовкою людей для роботи в районних лікарнях. В інтернатурі в радянській системі хірург за один рік інтернатури першим номером, я відповідаю за свої слова, виконував 100 апендектомій. Під номером один. Що це говорить, що людина сама оперувала, вона не асистувала на операції, а під наглядом проходила інтернатуру в обласному або районному центрі, який має достатню оперативну активність. Йому старші колеги надавали можливість, вчили його”, - додав Якименко.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Він зазначив, що після такого навчання лікарю було достатньо для підтримання форми робити лише 1 операцію на місяць.

“Пацієнт не страждає від цього. Проблема в тому, чому знизився рівень оперативних втручань... Тому що люди в період з 25 до 35 років знаходяться у черзі до операційного стола. Внаслідок того, що у нас абсолютно втрачена регуляція. Віддано на ринкові механізми, а ринкові механізми не спрацьовують. Ринкові механізми наплодили дуже велику кількість спеціалістів, і вони дезорганізували навчальний процес. В результаті цього у нас ні там, де достатня кількість оперативних втручань, ні там, де недостатня — порушена якість підготовки кадрів”, - підкреслив експерт.

Як повідомляв Знай.ua, жахи лікарні в місті Зеленського показали всій Україні: унітази без кришок і гниючі матраци.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що у Львові провели унікальну операцію за допомогою робота Da Vinci: "Всього кілька проколів".