Спеціальний уповноважений Уряду Німеччини з питань структурних змін у вугільних регіонах України Станіслав Тілліх взяв участь у Міжнародній вугільній конференції, що відбулась у Києві 13 липня.

За його словами у серпні минулого року уряди Німеччини і України підписали угоду про енергетичне партнерство з трансформації вугільної галузі.

"Ця програма розрахована на 5 років та передбачає фінансування у розмірі 35 млн євро. Важливо, що рішення про початок трансформації і про те, якою саме вона буде, має приймати все українське суспільство. Тому що це стосується не лише шахтарів, а й необхідної всебічної підтримки процесів декарбонізації. На початку ми пропонуємо визначити потенціал і перспективи розвитку вугільних регіонів, розробити програму перекваліфікації працівників галузі, визначити ризики, які можуть виникнути в результаті трансформації і тільки потім перейти до реалізації проєктів трансформації", - підкреслив пан Тілліх.

Під час IV Міжнародній вугільній конференції «Вугільні регіони України: справедлива трансформація та видобуток вугілля. Український та міжнародний досвід» до обговорення теми трансформації вугільної галузі залучились понад 200 міжнародних експертів з України, Німеччини, Польщі, Великобританії та Європейського союзу, представників української влади і великого бізнесу, лідерів вугільних профспілок та керівників вуглевидобувних регіонів України.