Влада навмисно доводить до банкрутства найбільш ліквідні державні підприємства, щоб за безцінь віддати їх покупцям. Про це заявив народний депутат, співголова політичної партії «Наш край» Сергій Шахов.

За його словами, лише за 2020 рік держава отримала 51 млрд грн збитків від діяльності держкомпаній, причому левову частку цих збитків завдали підприємства, які мали б бути надприбутковими: «Нафтогаз», «Укренерго», «Укрзалізниця», «Енергоатом». Прибутковими, згідно із статистикою, є лише 28% від загальної кількості держпідприємств. Народний депутат нагадав, що влада не просто знецінює державні підприємства, а і бездумно розпродує важливі активи.

«Зараз намагаються продати найбільш ліквідні, а подекуди навіть стратегічні підприємства з тим, аби отримати швидкі доходи. Влада задекларувала, що цього року сподівається отримати 12 млрд грн від приватизації державних об’єктів. Можна тільки уявити, скільки підприємств піде з «молотка», враховуючи, до якого стану їх довели. У кращому випадку продаж буде за собівартістю компанії. Саме з цією метою цілу низку потенційно вигідних для держави підприємств нині умисно доводять до банкрутства», — наголосив нардеп.

Співголова «Нашого краю» звернув увагу на те, що отримані кошти від приватизації перераховуються в загальний фонд державного бюджету та розчиняються там.

«Були прецеденти, коли влада за рахунок отриманих коштів від приватизації виплачувала державні борги перед західними кредиторами. Фактично держава віддає ці кошти та не інвестує їх в розвиток економіки України», — підсумував Сергій Шахов.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

«Наш край» закликає навести лад не лише в приватизації але й управлінні держпідприємствами. По-перше, заборонити продаж держкомпаній нижче собівартості їхніх активів. По-друге, не менше 30% коштів від продажу державного майна передавати в місцеві бюджети громад, де знаходиться підприємство. По-третє, потрібно створити спеціальний Фонд інвестицій, який буде наповнюватися коштами від приватизації держкомпаній. Фонд має фінансувати пріоритетні державні програми для стимулювання розвитку реального сектора економіки.