Протягом 6 місяців Держекоінспекція розрахувала 196,6 мільйона збитків за порушення у сфері захисту земель. Це найбільша сума з-поміж інших напрямків, в яких ДЕІ здійснює екологічний контроль.

Серед порушень, які фіксувала інспекція – забруднення земель токсичними речовинами, розорювання прибережно-захисних смуг, а також найгостріша для України проблема – засмічення територій відходами.

«Так, за пів року через порушення у сфері поводження з відходами та хімічними речовинами інспекцією було складено найбільшу кількість адміністративних протоколів – майже 8 тисяч. Зокрема, часто виявляємо, що територіальні громади не здійснили розробку Схем санітарної очистки населених пунктів. Відсутність цього документа призводить до неврегульованості поводження з відходами, засмічення земель та їх забруднення небезпечними речовинами. Як результат – ДЕІ нараховує збитки органам місцевого самоврядування, які повинні відшкодовувати їх за рахунок місцевих бюджетів», - зазначив Андрій Мальований.

Він навів один з найбільш показових випадків – бездіяльність Баришівської селищної ради, в межах якої було виявлено засмічення території та розраховано 9 мільйонів гривень збитків. За цим фактом було відкрито Кримінальне провадження за статтями 239 «Забруднення або псування земель» та 441 «Екоцид» Кримінального кодексу України.

«Наразі за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН близько 6,5 мільйонів гектарів ґрунтів в Україні є деградованими й непридатними для ведення сільського господарства. Одна з причин - саме масові екологічні порушення.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Запобігання забрудненню і засміченню земель на місцевому рівні – це ключова складова ефективного захисту родючих територій», - зауважив Андрій Мальований.