Ініціатива Укрзалізниці в черговий раз підвищити вартість перевезення вантажів залізничним транспортом призведе до зростання собівартості виробництва електроенергії.

Про це повідомив заступник голови Федерації роботодавців ПЕК України Сергій Чех під час прес-конференції в Києві.

"Вугільна енергетика це 10% від загального обсягу вантажоперевезень Укрзалізниці. Для нас реалізація цієї пропозиції (підвищити тарифи – ред.) означає Близько 3% зростання собівартості електроенергії на виході з теплових електростанцій», - зазначив Чех.

Він також додав, що на сьогодні теплова генерація працює в умовах конкурентного ринку, у зв'язку з чим не рідко продає вироблену електроенергію за цінами нижче собівартості. » (Додаткове – ред.) зростання собівартості (за рахунок зростання залізничного тарифу – ред.) унеможливлює роботу теплової генерації", - сказав Чех.

"Це поганий сигнал поряд з планами ввести плату за викиди СО2», - додав він.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Він вважає, що УЗ повинна шукати можливості для фінансування модернізації не за рахунок підвищення тарифів, а за рахунок підвищення власної ефективності. Політика підвищення тарифів, навпаки, призвела до того, що УЗ за останні 5 років втратила 45 млн т вантажів. Майже всі вони (44 млн т.) переорієнтувалися на автомобільні перевезення.

"Тобто потреба в перевезеннях є. І ми бачимо, що автотраспорт пропонує кращий сервіс, ніж УЗ. Але ми, наприклад, не можемо возити вугілля автотранспортом. І не для цього будуються нові дороги, щоб їх через три роки розбили», - підсумував Чех.

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури готує двоетапне підвищення тарифів на залізничні вантажоперевезення вантажів 1-го і 2-го тарифних класів з вересня на 8%, а з січня 2022 року – на 20% і 6,5% відповідно