Дефіцит металобрухту в Україні, що виник через різке зростання експорту сировини, призведе до зупинки металургійних заводів, необхідно ввести заборону на експорт. Про це, за інформацією Мінпрому, заявили представники підприємств на нараді в Міністерстві економіки.

Зокрема, за словами директора із закупівель Маріупольського комбінату "Азовсталь" Бориса Любича, на даний момент складських запасів брухту на підприємстві вистачить не більше, ніж на 2 доби роботи.

За словами голови правління "Інтерпайп Втормет" Валентина Макаренко, на сьогоднішній день склади підприємства вже не можуть компенсувати дефіцит брухту, і компанія змушена скорочувати виробництво.

"У липні ми вже точно втрачаємо обсяги виробництва, але картина на серпень-вересень ще більш загрозлива. Все йде до того, що може повторитися 2015 р., коли через дефіцит металобрухту "Інтерпайп Сталь" простоювала 63 доби, а в 2016 році-48 діб", - повідомив Макаренко.

У свою чергу, генеральний директор ТОВ "Метінвест-Ресурс" Андрій Міщенко також повідомив, що підприємство відчуває проблеми з сировиною, через що комбінати ім.Ілліча і "Азовсталь" будуть змушені скорочувати виробництво.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Представники метпідприємств закликали уряд ввести тимчасову заборону на експорт сталевого брухту, який є стратегічною сировиною для промисловості.

Раніше Федерація роботодавців України звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою ввести до 2024 року заборону на експорт металобрухту, у зв'язку з тим, що зростання світових цін на брухт привів до його різкого експорту і вітчизняні підприємства відчувають дефіцит сировини. У ФРУ при цьому підкреслили, що металобрухт є критичною сировиною для декарбонізації української металургії.

Раніше президент ВП "Укрметалургпром" Олександр Каленков заявив, що європейські країни одна за одною закривають експорт металобрухту, щоб допомогти своїм металургійним підприємствам. До того ж, тонна брухту, вивезеного з України, дає до держбюджету мізер – всього 58 Євро експортного мита. У той час, як ця тонна, перероблена в метал, дає в 4 рази більше.

У свою чергу народний депутат, член парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський заявив, що мито на експорт металобрухту дозволить Україні зберегти Європейський екологічний курс і зберегти десятки тисяч робочих місць.