Суддя Конституційного Суду у відставці, державний і громадський діяч, перший Генеральний прокурор України Віктор Шишкін у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» розповів, коли Україна зробила безповоротний крок у бік юридичної безкарності.

Він згадав про кропивницького поета Андрія Нечая, який отримав термін за екстремістські заклики у своїй книзі.

«Після Стуса Нечай – наступна людина, яку засудили за книгу. Це колишній заступник директора заводу, людина доволі освічена. В нього така аматорська діяльність, пов’язана з віршотворенням. Ну, Стуса посадили при комуністичному режимі, а цього засудили нещодавно на три роки умовно з відстрочкою на один рік за книгу «Проєкт: Нова Україна», по 109 статті «Заклик до повалення конституційного ладу», - каже він.

«У книзі є фраза, яка ставиться йому за провину: «Пусть сильнее грянет буря!». Згадайте, чиї це слова! За такі слова навіть царський режим товариша Горького не посадив у в’язницю. Це слова з його «Пісні про буревісника», - пояснює правознавець.

На запитання ведучого «Коли почалася в Україні ця точка неповернення?» він відповів:

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

«Сьогодні важко цей стартовий момент визначити. Я думаю, що він почався з періоду кучмізму, коли Кучма став прем’єр-міністром. Я говорю про юридичний блок, але безкарність і свавілля в юридичному блоці змінюють менталітет і виходять далеко за юрисдикційні межі», - зазначає Шишкін.

Знай.ua повідомляв, що Українців заохочуватимуть за стукацтво: деталі законопроекту Парламенту.

Також Знай.ua повідомляв, що Зеленський підписав указ, який пов'язаний з подвійним громадянством - заховати другий паспорт не зможе ніхто.