В Україні за декілька років не можуть визначити джерела фінансування Національного плану скорочення викидів установок (НПСВ) на вугільних електростанціях в Україні, хоча вже давно прописані детальні кроки реалізації самого плану.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» розповів професор, доктор технічних наук, заступник директора з наукової роботи Інституту вугільних енерготехнологій НАН України Ігор Вольчин.

Експерт розповів про міжнародний досвід реалізації екологічної модернізації, зазначивши, що, на вимогу Енергетичного співтовариства, членом якого Україна стала в 2011 році, європейські країни вже пройшли цей шлях і витратили на ці потреби багато коштів.

«Німеччина проводила еко-модернізацію близько 30 років, Чехія - 10 років, Польща - 30 років. В України було 10 і 15 років та 11 і 16 років, коли починали у 2018 році. Але проблема у тому, що капітальні затрати на це великі, і Україна сильно відстала. Ніхто не звертав увагу, що потужності ТЕС, яких у нас формально дуже багато, старі, затребувані, повинні бути сучасними, маневровими і екологічно чистими. З цим у нас вийшов провал», - зазначив він.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Він також розповів, що якщо звернутися до українського недалекого досвіду, то в країні було проведено реконструкцію 22-х енергоблоків ТЕС за рахунок інвестнадбавки до тарифу. Тобто, на його думку, єдиним реальним джерелом коштів для модернізації енергетики є населення і промисловість.

«Україні конче потрібно провести реконструкцію та екологічну модернізацію потрібної частини вугільних електростанцій. У нас до сих пір сама головна біда – не визначено джерела фінансування цих заходів. Це має зробити Кабмін», - зазначив експерт.

Ігор Вольчин також застеріг, що якщо і далі зволікати з цим питанням, після 2024 року країна може мати великі проблеми, так як теплова генерація є основною маневреною потужністю в енергосистемі Україні.

Нагадаємо, нещодавно в Європейській бізнес-асоціації закликали Кабінет Міністрів вже найближчим часом розробити механізм фінансування НПСВ, щоб не зірвати процес екологічної модернізації енергетики. Раніше в затвердженому НКРЕКП звіті «Укренерго» про оцінку відповідності генерації в 2020 р., йшлося про необхідність коригування термінів НПСВ та визначення джерел його фінансування. У документі зазначалося, що головне – не допустити браку генеруючих потужностей в країні через невиконання Нацплану в 2025 році.