Поряд з фінансовими інструментами виконання Національного плану щодо скорочення викидів на вугільних електростанціях (НПСВ), має здійснюватися за умови якісного переходу на нові екологічні норми, з наданням більш прозорих механізми реалізації плану та прогнозованість екологічних реформ в країні.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

Вона нагадала, що за часів незалежності в енергетиці України не побудовано жодного нового блоку традиційної електрогенерації, тому експлуатується те, що залишилося ще з радянських часів. Нові потужності електрогенерації з’явилися лише у відновлюваній енергетиці – близько 8,5 тисяч МВт із загальними інвестиціями у понад $12 млрд.

Людмила Циганок зазначила, що згідно НПСВ Україні потрібно буде повністю закрити 223 великих спалювальних установки (ТЕС, ТЕЦ, котельні тощо), тож такі дії потрібно планувати завчасно.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

«Енергетика — консервативна система. Якщо ми хочемо після 2030 року мати працюючі потужності, які заміщатимуть ті, що вибувають, ми повинні про це знати вже зараз та починати їх проєктувати і будувати», - зазначила еколог.

Нагадаємо, у липні Верховна Рада прийняла Постанову про імплементацію НПСВ № 5129. Коментуючи документ, в Європейській бізнес-асоціації закликали Кабінет Міністрів вже найближчим часом розробити механізм фінансування НПСВ, щоб не зірвати процес екологічної модернізації енергетики.