Екссуддя Дніпровського райсуду Києва приймав рішення проти Автомайдану, цей скандал призвів до конфлікту між НАБУ та СБУ. Правозахисник, дисидент, виконавчий віцепрезидент Конгресу національних громад України, співпрезидент Асоціації єврейських громадських організацій та общин України Йосип Зісельс пояснив цю ситуацію слабкістю держави. Детальніше про це він розповів у програмі Сергія Дойка «Особистість».

Передусім Зісельс зазначає, що певні речі йому важко оцінити через відсутність допуску до інсайдерської інформації та влади в принципі. «Я у громадянському суспільстві, а не при владі. І тому мені важко сказати, який саме вплив американців діє на НАБУ», - пояснює він.

Тим не менш, правозахисник не висловлюється критично щодо захисту незалежності НАБУ з боку американців. Він лише підкреслює, що аналогічну незалежність повинні мати і СБУ, і Бюро розслідувань, і прокуратура – все це державні інституції. «Бо ми знаємо, хто б не прийшов до влади в Україні – всі хочуть під себе підтягнути всі силові органи, для того щоб маніпулювати ними у власних політичних інтересах», - стверджує Зісельс.

Причину конфлікту між НАБУ та СБУ гість програми вбачає у слабкості держави, для неї типовими є такі ситуації між силовими органами. «Бо немає авторитарної вертикалі, яка б могла їх примусити стримувати свої конкурентні бажання», - каже він. На його думку, нестабільність України можна пояснити тим, що державні інституції тут вибудувані не до кінця. «Держава стабільна, коли в ній є вибудувані державні інституції, і вони виконують свою роль, незалежно, але по закону. У нас це не вибудувано», - підкреслює дисидент.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Зісельс розповів про те, як він ставиться до наклепів про себе у ЗМІ.

Також Знай.ua писав про те, що Зісельс розповів про перехідне українське суспільство.