Центр економічного відновлення (ЦЕВ) та Українська асоціація бізнесу і торгівлі (UBTA) звернулися до уряду із проханням розпочати розробку дорожньої карти на виконання заявлених зобов’язань НВВ-2 України – нагадаємо, згідно з проектом, Україна до 2030 року зобов’язалася знизити викиди на 65% від рівня 1991 року. У ЄС цілі менші: там збираються знизити викиди на 55%.

«Реалізація настільки значної кліматичної амбіції України у розмірі 35% від викидів 1990 року, потребує детального планування. Тож ми звернулися до уряду з проханням ініціювати розробку відповідної дорожньої карти на базі міжвідомчої робочої групи із залученням експертів UBTA та ЦЕВ для підготовки якісного документу», - заявили в ЦЕВ.

Ця ціль є величезним ризиком для міжнародної репутації України та торговельних можливостей у разі її недосягнення, попереджають у ЦЕВ. Але вона не буде досягнута, якщо не будуть розроблені механізми фінансування програми.

«Наразі як у держави, так і у бізнесу, відсутнє чітке розуміння джерел фінансування заходів з декарбонізації та соціально-економічних наслідків зеленої трансформації. Це може призвести до невиконання цілі або ж негативних наслідків для добробуту громадян», – сказано у листі до Уряду.

У ЦЕВ зазначили, що український Уряд врахував позицію та застереження бізнесу щодо розвитку економіки. Тому оновлена версія НВВ-2 до Паризької Угоди зафіксувала амбітність цілі, проте врівноважила її відповідними умовами, запропонувавши реалістичний горизонт 37-42% від рівня 1990 року у разі, якщо країна не виконає необхідних заходів. Оприлюднені зустрічні очікування України, реалізація яких стане передумовою виконання амбіційного рівня НВВ-2 державою є такими: інтеграція об’єднаної енергетичної системи України в енергосистему континентальної Європи; збереження атомної генерації в обсязі не меншому, ніж 50%, враховуючи необхідність спорудження нових енергоблоків; збереження транзиту природного газу через територію України в обсязі 40-55 млрд м куб на рік та недопущення завершення проєкту Північного Потоку – 2 як такого, що становить загрозу енергетичній безпеці України; подолання енергетичної бідності; повномасштабна реалізація програми трансформації вугільних регіонів; врегулювання воєнного конфлікту з Російською Федерацією.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

«UBTA та ЦЕВ підтримали позицію уряду щодо заявлених передумов стосовно доступу України до екологічних фінансів, збереження та покращення доступу до ключових міжнародних партнерів, дотримання сталої та послідовної політики і відсутність обмежень, що є важливими економічними передумовами досягнення заявлених кліматичних амбіцій», – вказано у листі до Дениса Шмигаля, прем’єр-міністра України, від 5 серпня 2021 року.

На етапі формування Другого національно визначеного внеску (НВВ-2) України до Паризької кліматичної угоди. UBTA та ЦЕВ зробили дослідження та надали Уряду «Звіт щодо визначення Другого національного визначеного внеску України до Паризької кліматичної угоди». У Звіті визначені три сценарії втілення цілей із прорахуванням необхідних інвестицій на їх виконання, деталізовані показники по всім галузевим напрямам та запропоновані заходи для реалізації цілей.

Нагадаємо, раніше координатор Комітету екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації Ольга Бойко підкреслила: екомодернізація в країнах ЄС проводилась при потужній підтримці держав, які надали підприємствам більше 450 млрд євро, а в Україні її хочуть провести виключно за рахунок бізнесу.