Якщо не заборонити експорт металобрухту, почнуть зупинятися металургійні заводи і різко знизиться приплив валюти в країну, що негативно позначиться на курсі гривні.

Про це заявив народний депутат Сергій Магера в коментарі Мінпрому.

Депутат зазначив, що вже в даний час металургійні підприємства відчувають дефіцит металобрухту, який є для них необхідною сировиною, через те, що виріс його експорт. В результаті, метзаводи змушені скорочувати обсяги виробництва і якщо ситуація не зміниться, можлива їх зупинка.

"Металургійні заводи допускають, що через брак сировини вже в серпні-вересні можлива зупинка окремих виробничих ліній. Якщо дефіцит досягне критичного рівня, почнуть закриватися цілі підприємства. Очевидно, що при середній світовій ціні на брухт в 500 дол / т, продовжена в травні експортне мито в розмірі 58 євро/т не працює. Лом продовжують вивозити, тому що це надвигідно", - розповів Магера.

За оцінками металургів, якщо уряд не введе заборону на експорт брухту, меткомбінати до кінця року втратять приблизно 1,4 млрд дол валютної виручки. Що в свою чергу негативно позначиться на стабільності національної валюти.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Це може призвести до ослаблення гривні. Крім того, через зупинку заводів скоротяться податкові надходження до бюджетів усіх рівнів і зросте безробіття. Таким чином, мова йде не тільки про порятунок національної металургії, а й про запобігання кризових явищ в економіці", - пояснив Магера.

Раніше Федерація роботодавців України звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою ввести до 2024 року заборону на експорт металобрухту, у зв'язку з тим, що зростання світових цін на брухт привів до його різкого експорту і вітчизняні підприємства відчувають дефіцит сировини. У ФРУ при цьому підкреслили, що металобрухт є критичною сировиною для декарбонізації української металургії.

Нагадаємо, згідно з даними Держмитниці, зовнішні поставки українського металобрухту почали зростати з середини весни: у квітні вони склали 38 тис. т, у травні – 60 тис. т, у червні цей показник побив рекорд - 85 тис. т.