Про це на своїй сторінці в Facebook розповів депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, українські дослідники екології моря називають дві причини збільшення популяції медуз. По-перше, через потепління води багато медуз змогли пережити останню зиму. Враховуючи, що клімат й надалі буде теплішати, можна чекати, що кількість медуз лише продовжить зростати.

Друга причина – підвищення солоності води. Через забруднення та неефективне господарювання, річки, які впадають в Азовське море, мілішають та висихають. Зменшення притоку прісної води за останні роки збільшило солоність Азовського моря з 10-12 до 14 проміле. Вода стає подібною до чорноморської, тому з Чорного моря почали мігрувати великі медузи – корнерот і аурелія. Поява нових видів загрожує екосистемі Азовського моря, адже медузи знищують велику частину кормової бази місцевих риб.

"Є думка, що наступні роки кількість медуз не зменшиться. Але питання не обмежується Азовським морем. Так у липні спостерігали навалу велетенських медуз біля південного узбережжя Криму. Зі схожою проблемою зіштовхуються і в багатьох інших країнах. До того, різке збільшення популяції медуз за останні роки досягло рівня всесвітнього екологічного лиха", – зазначив Яловий.

За словами Костянтина Ялового, на загибель сотень тисяч риб, уражених тропічними медузами скаржаться лососеві ферми в Ірландії. Желеподібні істоти часто викликають перебої у роботі розташованих на узбережжі електростанцій Ізраїлю, США, Японії та інших країн. Також цього року медузи спричинили аварійну зупинку двох енергоблоків АЕС у Південній Кореї.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Він додав, що глобальне потепління світового океану значно розширило придатні для медуз ареали. Іншим фактором є надмірний вилов риби: знищення багатьох видів морських хижаків, надало медузам безперешкодний доступ до величезної кормової бази. Екоактивісти та вчені наголошують, що велика кількість медуз свідчить про порушення екологічної рівноваги та загрожує подальшою деградацією морських екосистем.

"Тож цьогорічна навала медуз в Україні – лише частина великої світової проблеми. Вирішувати її можливо у комплексі з усіма іншими заходами проти кліматичних змін", – зауважив Костянтин Яловий.