На посаду голови Харківської ОДА може претендувати Володимир Верхогляд, який у часи Віктора Януковича очолював управління СБУ по Дніпропетровській області та був першим заступником керівника Департаменту контррозвідувального захисту економіки держави, а після Майдану був люстрований. Відмінивши свою люстрацію та стягнувши з держави 2,5 млн гривень, Верхогляд більш приводів згадувати про себе не давав. Але, за останніми даними, знову готовий повернутись во владу.

Володимир Верхогляд
Володимир Верхогляд

Як повідомляє «РБК-Україна», лобіює призначення Верхогляда бізнесмен Ілля Павлюк, якого при Януковичі називали «королем контрабанди». Ім’я самого Верхогляда у період його роботи у спецслужбі неодноразово випливало у контексті контрабанди та зв’язків з російськими спецслужбами.

Період роботи Верхогляда у Дніпрі запам’ятався вечірками для співробітників СБУ з бюджетом у десятки тисяч доларів, які могли «вибиватись» з місцевих бізнесменів.

Ще з 90-х років Верхогляд курирував контрабанду наркотиків. Фармацевтичне підприємство «Здоров’я» у Харкові, яке видання називає його основним активом тієї пори, могло виробляти не тільки легальні препарати, а й наркотики. Був він близьким також з колишнім наркоміліціонером Андрієм Козаром, який погорів на торгівлі трамадолом, а після став одним з соратників засновників сепаратистського батальйону «Оплот».

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Журналісти вказують також на причетність Верхогляда разом з колишнім головним податківцем Харківщини Станиславом Денисюком до маршруту наркотрафіку з портів Одеси та Іллічівську (нині Чорноморськ) до Москви через Дніпро та Харків.

Зв’язували Верхогляда також з «чорними» наркодилерами, зокрема з Бушою Шаркозі, який постачав на Харківщину опіати.

Зв’язки Верхогляда з ФСБ Росії згадуються ще з 2010 року. Зокрема, він вважається причетним до зливу до українських ЗМІ компромату на колег, який коштував посади екс-очільнику Харківського УСБУ Олександру Полковниченко.

«Чи може подібний чиновник претендувати на те, щоб очолити прикордонну з Росією область, з усіма своїми зв'язками з російськими спецслужбами, інтересами в контрабанді та іншими темними справами – питання, скоріше, риторичне. Інша справа, на що готові піти сили впливу при владі, щоб таки протягнути свого ставленика на цю посаду», — констатує «РБК-Україна».