В Україні живуть цілі покоління психологічно травмованих людей, які виховують таких же психологічно травмованих дітей. Таку думку у програмі «БДСМ Україна» з Олексієм Толкачовим висловила психолог, засновниця Центру професійного розвитку Аліна Котенко.

«Таких людей на нашій території багато у зв'язку з тим, що по ній проходило безліч травматичних ситуацій: громадянська війна, Перша світова, Друга світова, репресії, голодомори і так далі. Було травмовано багато сімей, цілі покоління. І це до сих пір все позначається, воно нікуди не пішло. Тому що виховання дитини починається за сто років до її народження. Прабабусі, бабусі, батьки - вони ж несуть звідти культуральні моделі поведінки. Дитинча виховане в тій системі, яка привнесена з минулого», - говорить вона.

Скільки часу потрібно для того, щоб зцілити ціле суспільство?

«В принципі, два, три покоління – вже йде якесь зцілення. Наші батьки не ходили до психологів, це вважалося якоюсь дикістю. Спеціально навчених фахівців по роботі з дітьми, по роботі з собою в якихось кризових або травматичних ситуаціях були одиниці. Зараз у нас море фахівців на будь-який смак, інформації багато. Тому людина може частково собі допомагати, а там де не справляється - як в сексі: можна самому собі задоволення доставити, але з партнером все-таки краще. Є речі, які вимагають допомоги фахівця. Цілющий контакт дозволяє людині виходити з наслідків травматичного досвіду», - вважає Котенко.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Нагадаємо, Б'є значить любить? Психолог зізналася, про що мовчать ті, хто страждає від насильства.

Як повідомляв портал Знай.uа, Тетріс допомагає позбутися травмуючого досвіду.