Зростання цін на продукти харчування стало наслідком злиття олігархів із законодавчою владою, а прийняття, всупереч категоричній позиції голови профільного Комітету ВРУ Данила Гетманцева, Закону №3656 про зниження ставки ПДВ на продукцію агрохолдингів не зробило продовольство дешевше, зате збагатило латифундистів.

Про це в блозі на "Цензор.нет"пише політолог Кирило Сазонов, повідомляє Апостроф.

Аналітик передрікає восени виток зростання цін на продовольство, такий, що нинішнє подорожчання соняшникової олії здасться "щадним".

"Якщо у великих аграрних холдингів є можливість продати з вигодою за кордон-вони її використовують. Я ж доводив це, коли лобісти домагалися зниження ПДВ для ряду позицій продукції аграріїв з 20% до 14%, обіцяючи нам ціни дешевше... знизили ПДВ, компенсували за рахунок промисловості втрати бюджету і що? У хлопців стала нижче собівартість, але продавати вони продовжують за ринковою ціною. Тобто ціни нижче не стали, просто деякі олігархи стали багатшими... голова профільного комітету Данило Гетманцев, пручався до останнього. І був абсолютно правий, до речі. Абсолютно лобістська ініціатива великих аграрних холдингів не тільки стимулює сировинну економіку, а й розриваючи ланцюжок ПДВ, створює додаткове податкове навантаження на переробника", - констатує Сазонов.

На думку політолога, стабілізувати цінову ситуацію можна шляхом встановлення єдиних справедливих для всіх учасників ринку податкових правил:"для нашої держави пріоритетним напрямком розвитку економіки є промисловість, а не стимулювання сировинного імпорту".

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Аналітик вважає, що політика Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики істотно змінилася: "якщо раніше, на порядку денному засідання податкового комітету, розглядали Відверті шкурні законопроекти, то сьогодні ми бачимо дійсно вкрай необхідні проекти, які дадуть соціальний і економічний ефект нашій країні в довгостроковій перспективі".

За його словами, незважаючи на кампанію з дискредитації голови Комітету, йому вдалося домогтися прийняття законопроекту №5425-д, який повертає колишню ставку ПДВ для деяких видів аграрної продукції в 20%, вдалося подолати лобі в Раді і зобов'язати законом №4184 нерезидентів-постачальників IT-послуг платити ПДВ у розмірі 20% нарівні з компаніями-резидентами.

"Висока додана вартість, робочі місця з пристойною зарплатою-ось у чому важливий напрямок. Сировинні придатки в 21 столітті не бувають багатими! А що на практиці? Якщо сьогодні промисловість має податкове навантаження (співвідношення доходу до суми сплачених податків) з ПДВ і податку на прибуток від 3-4%, а деякі галузі і того більше, то у будівельної галузі з ПДВ навантаження 1%, а з податку на прибуток 0,3%! Зате яка істерика саме по пункту законопроекту №5600 з оподаткування продажу житла! При цьому виробник товарів першої необхідності (хліб, молоко) той самий ПДВ платить", - свідчить Кирило Сазонов.

Він переконаний, що наводити порядок необхідно і в держсекторі, податковій і митній політиці і так далі. Основне завдання - чіткі і рівні правила для всіх гравців.