У новій програмі «Головне» на каналі «MY.UA» економіст Віктор Скаршевський розповів, на які продукти і в яких сферах очікується подорожчання цієї осені.

«У світі дуже різко подорожчало продовольство, це також позначилося і на Україні, особливо це позначилося на соняшниковій олії. В Україні на соняшникову олію ціна виросла більше, ніж в європейських країнах, незважаючи на те, що ми експортер номер один масла у світі. Хоча можливо саме тому, що ми більше 90% всієї соняшникової олії експортуємо і підтягуються ціни вгору», - сказав він.

Скаршевський повідомив, що на зростання цін впливають ще й українські особливості в оподаткуванні, оскільки наш ПДВ становить 20%, а в Європі він 5%, а іноді і 3%. Восени найочікуванішим з подорожчань, вважає він, буде зростання тарифів на комунальні послуги, особливо на тепло. Це пов'язано з рішенням уряду, пояснив він, про ліквідацію спеціальних зобов'язань щодо газу для теплокомуненерго і тепер вони будуть купувати газ дорожче.

«Так само підвищаться тарифи на електроенергію, а це, звичайно ж, позначиться на цінах і на загальній інфляції. Плюс ще є прогнози від світових аналітичних агентств щодо подорожчання нафти, а якщо буде дорожчати нафта, то це подорожчання перенесеться і всередині України на нафтопродукти. Тому зростання цін в Україні буде прискорюватися, в цьому році вони зможуть перевищити 10%-е річне зростання інфляції», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, що соняшникова олія і цукор подорожчали на 80%: з чим пов'язаний стрімке зростання цін.

Також Знай.ua писав, що в 2021 ціни на продукти подорожчали найбільше за 10 років: скільки гречка, цукор, масло і картопля коштували в 2011.