Таким є один з результатів позапланових заходів контролю, які продовжує здійснювати ДЕІ за дорученням прем’єр-міністра України - повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований на офіційному сайті відомства.

«Окрім того, на близько 40% підприємств, що здійснюють торгівлю пальним, виявлені порушення у сфері поводження з відходами, а ще на 20% - порушення в частині водокористування. Загалом в результаті 828 перевірок складено 932 протоколи щодо порушення природоохоронного законодавства. 13 матеріалів за фактами, що містять ознаки кримінальних злочинів, передано до правоохоронних органів», - зазначив Андрій Мальований.

Він зазначив, що неякісне пальне і продаж контрафакту – далеко не найбільш руйнівні порушення, які допускають на автозаправних станціях. Велика кількість таких підприємств ігнорує вимоги законодавства у сфері захисту довкілля. Як наслідок – ґрунти та вода забруднюються нафтопродуктами, якість повітря погіршується через наднормативні викиди.

За словами посадовця, штрафи за такі порушення залишаються дуже низькими та є абсолютно недієвим важелем впливу на підприємства та їх подальшу екологізацію.

«Підвищення штрафів – це важливе завдання для збереження довкілля. Тож фахівці Держекоінспекції спільно з колегами з Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів підготували законопроект, яким передбачається внесення змін до КУпАП для посилення відповідальності за більшість екологічних злочинів», - зауважив Андрій Мальований.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Також важливою складовою захисту довкілля є правоохоронна робота.

«Тероргани Держекоінспекції по всій Україні працюють над посиленням співпраці з Нацполіцією, СБУ, органами прокуратури, щоб забезпечувати оперативне реагування та розслідування злочинів проти природи», - додав Андрій Мальований.