Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, нові небезпечні види мігрують під впливом кліматичних змін. Раніше їх можна було зустріти лише на Півдні, але сьогодні все більше нетипових видів павуків з'являється в інших регіонах країни.

"Так у серпні на Сумщині дитину вкусив павук-оса. Неприємний випадок стався в Глухові, від зустрічі з небезпечною істотою постраждав 12-річний хлопчик. У червні та липні про напад жовтосумого павука розповідали постраждалі на Харківщині та Київщині. На нашестя павуків, щоправда, неотруйних жалілися цього року українці, які відпочивали на узбережжі Азовського моря. Чому павуків побільшало, та чи слід їх боятися?", - пише Костянтин Яловий.

Яловий додав, що на думку українських вчених, отруйних павуків справді стало більше. Здебільшого, мова йде про несмертельні види. Наприклад, жовтосумий колючий павук дійсно отруйний, його укус можна порівняти з укусом оси, що може викликати неприємні відчуття. Найбільше небезпечно це може бути для людей з алергією.

"Причиною появи цих видів називають клімат. В останні роки через потепління та пом'якшення погоди, на всій території України кормова база павуків розширилася. Це дозволяє істотам, які до нас потрапляють, розмножуватися і розповсюджуватися", - сказав Костянтин Яловий.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Він зазначив, що за даними Міністерства охорони здоров'я, на території України є один по-справжньому небезпечний для людини павук. Це - каракурт. Отрута каракурта сильніша за отруту гримучої змії та скорпіона і є смертельно небезпечною. Раніше зустріти його можна було лише уздовж узбережжя Чорного та Азовського морів. Але за останні десять років географія поширення каракурта з південних областей України просунулася на Кіровоградщину, Дніпропетровщину та Харківщину.

"Міграція видів, зокрема отруйних павуків, через кліматичні зміни - явище невідворотне. Воно буде продовжуватися й далі, тому, очевидно, українцям треба починати звикати до появи нових "сусідів". Як заспокоюють у МОЗ, панікувати через це не потрібно. Якщо вас вкусив отруйний павук, зверніться до лікаря, а якщо почуваєтеся дуже погано, викликайте швидку. Запобігти ж таким випадкам допоможе елементарна обережність. Міцне взуття, головний убір, закритий одяг, репеленти та здоровий глузд під час подорожей на природу актуальні для захисту від павуків, так само як від кліщів чи комарів", - підкреслив Костянтин Яловий.