Виконуючий обов’язки директора студентського містечка університету Шевченка Юрій Батанов розповів для Знай.ua, як він домігся підвищення стипендій для студентів.

“Все своє життя займаюся студентством. І коли навчався, то був старостою і головою студентських рад студмістечка в НУБіПі. Національний університет біоресурсів і природокористування України. І сам зіштовхувався не раз з низькою стипендією. Потім так склалося життя, що був виконуючим обов’язки директора студмістечка в університеті Шевченка. Постійне спілкування зі студентами призвело до того, що постійно скарги. Діти говорять — не вистачає коштів на життя”, - сказав Юрій Батанов.

Він зазначив, що через низьку стипендію студенти не могли навіть платити за гуртожиток, що змушувало їх замість навчання йти працювати.

“Бо дуже маленька стипендія. Бо крайній раз, коли підіймалась, було у 2017 році. Ціни зросли. Ціни на харчування, на житло, на проїзд збільшилися. А індексація стипендії не відбувалась. Я кажу, так, а в чому питання? Що не дає змоги вам звернутися до комітету Верховної Ради, до депутатів, можливо, до міністра освіти. “Писали листи, але реакції ніякої не було”. Я говорю, добре. Давайте тоді спробуємо ще раз це зробити, і пройти цей етап”, - додав Батанов.

Він розповів, що у січні 2021 року взяв на себе відповідальність, і згуртував студентів та понад 30 вишів навколо ідеї індексації стипендії.

Популярні новини зараз
Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

“Сіли з молоддю, прорахували математичну модель. Як це ми бачимо. І, відповідно, написали лист зі зверненням на голову комітету Бабака Сергія. Юридично допомагав нам народний депутат Олександр Качура. Він юридично супроводжував формулювання, допомагав, підказував... Комітет надав мені відповідь, що будуть звертатися, дійсно, актуальна проблема, не вистачає коштів... І передали на Кабмін, на прем’єр-міністра Шмигаля”, - зазначив Юрій Батанов.

За його словами, у Комітеті Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій погодились з тим, що активна, енергійна та найрозумніша молодь від’їжджає за кордон, бо тут не бачить перспективи.

“Першого вересня нашу ініціативу підтримав Уряд. Уряд пообіцяв індексувати стипендії, і збільшать вдвічі для профтехосвіти, і в півтора раза для закладів вищої освіти… Весь цей період тягнувся 9 місяців. Писали, потім комітет не міг забрати листа, їздили в комітет, зв’язувалися з секретарями… Студенти знову повірили у свої сили. Здивовані, ніхто навіть не надіявся на те, що підвищать. Об’єднавшись ми показали, що дійсно можна робити спільно великі перемоги на рівні країни”, - додав Батанов.

Він розповів, що для обрахування стипендії вони брали показники прожиткового мінімуму на 2020 рік, це 2189 грн. При цьому, стипендія становила 1300 гривень, як і у 2017 році, хоча прожитковий мінімум і зріс на 34%.

“Я думаю, що уряд знайде можливості, щоб заохочувати молодь до навчання, і знайде ці кошти. Тим паче, що Шмигаль підтвердив, що кошти на це знайдуть. Індексація буде проведена з 1 січня”, - підкреслив Юрій Батанов.

За його словами, стипендія для студента не має становити менш як 100 доларів, щоб він міг заплатити за житло і навчатись. Для того, щоб студент не був змушений ходити на роботу, і зосередився на навчанні — він має отримувати хоча б мінімальну зарплату.

“Хоча б 300 доларів. Мінімальна зарплата 6-7 тис. грн. Це була б ідеальна картина. Ми ж розуміємо, що ми можемо просити і 1000 доларів, але ж це не дасть ніяких результатів. Краще поступово маленькими кроками йти до великої цілі, ніж великим кроком, і не досягти нічого”, - додав Батанов.

Як повідомляв Знай.ua, українських студентів ощасливили підвищенням стипендій: кому і на скільки збільшать виплати.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що українська школярка змусила говорити про себе весь світ — ось як швидко очистити воду в річках.