Цінова кон’юнктура на світових ринках постійно змінюється, і держава не повинна на цьому спекулювати, збільшуючи податковий тиск на експортерів за сприятливої ситуації. Про це заявив директор GMK Center Станіслав Зінченко.

«Держава не може спекулювати на світових цінах. Це не є природньо для держави. Держава визначає ренту, ця рента сплачується. Якщо ціни на світових ринках на будь що – руда чи олія, чи зерно, - йдуть догори, що відбувається? Українські підприємства-експортери отримують більший прибуток. Тоді працює механізм, за якого вони сплачують більше податку з прибутку. Таким чином держава отримує свій дохід від зростання ціни на світових ринках на експортні товари», - пояснив Зінченко.

Він наголосив: за сприятливої цінової ситуації на ключові експортні позиції Україна отримує більше надходжень до бюджету від податків та валюти від експортерів, що забезпечує стабільність національної валюти, надає можливість збільшувати фінансування соціального напрямку. Підвищення в цей період податків для експортерів є неприпустимим, адже цінова ситуація на ринках є циклічною. Зокрема, нині ціни на сировину вже різко знизились. Окрім того, за словами експерта, зростання податкового тиску призведе до падіння інвестицій в країну.

«Коли держава ще намагається збільшити податкову базу, відбувається найгірше, що можна собі уявити – відтік інвесторів. Тому що підприємство, якщо воно бачить зростання ціни і збільшення доходів, думає: ми можемо запланувати інвестиції - на модернізацію, на екологію, на енергозбереження, на нові потужності. А коли інвестор бачить зростання податків, то він каже: вибачте, якщо податки зростають постійно і непередбачувано, то як я буду інвестувати?» - пояснив Зінченко.

Експерт навів приклад канадської компанії Black Iron: раніше вона планувала побудувати один з найбільших ГОКів в Україні. Проте зараз керівництво збирається переглянути свої плани - в разі ухвалення законопроекту, яким підвищуються податки для бізнесу, зокрема рента на видобуток залізної руди (законопроект 5600).

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

«Таким чином, це (підвищення податків – ред.) не є вірний механізм. Якщо підприємства отримують більше прибутку від зростання цін - держава отримує більше податку на прибуток. А збільшувати податкове навантаження – це завжди веде до зменшення інвестицій», - підсумував Зінченко.

Як відомо, вартість залізної руди на світових ринках продовжує падіння. Так, на момент завершення торгів 6 вересня, ціна на біржі склала $ 131,50 за тонну. Попередній мінімум був зафіксований 19 серпня: тоді ціни на руду впали до $ 134,05 / т., що стало найнижчим показником з весни 2021 року. Таким чином, в сумі руда за місяць подешевшала майже на 40%.

Раніше економічний експерт Борис Кушнірук заявив, що в умовах падіння світових цін на метал і руду неприпустимо підвищувати податковий тиск на підприємства ГМК: влада повинна підтримати експортерів і стимулювати зростання внутрішнього попиту на їхню продукцію, а також подбати про те, щоб утримати курс гривні від обвалу.

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до Податкового кодексу (№5600), який передбачає підвищення ренти на видобуток залізної руди.