Українські метпідприємства за вісім місяців поточного року збільшили виручку від експорту чорних металів на 73,15%, до $8,9 млрд. В серпні надходження від експорту склали $1,4 млрд. Про це свідчать дані митної статистики, які наводить ГМК-Центр.

Так, за даними митниці, в січні-серпні Україна наростила імпорт чермета на 37,7%, до $900 млн. у серпні цей показник становив $188,3 млн. також за вісім місяців Україна збільшила експорт металовиробів на 29,7%, до $750 млн.

Нагадаємо, що в 2020 році українські метпідприємства скоротили виручку від експорту чорних металів на 12%, до $7,7 млрд. За той же період імпорт знизився на 17% – до $1,4 млрд.

Тим часом вартість залізної руди на світових ринках продовжує падіння. Так, на момент завершення торгів 6 вересня, ціна на біржі склала $131,50 за тонну. Попередній мінімум був зафіксований 19 серпня: тоді ціни на руду обвалилися до $134,05/т., що є найнижчим показником з весни 2021 року.

Раніше екс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що саме зростання світових цін на сировину допомогло Україні витримати економічну кризу. Але ціни вже почали падати, і найгіршим кроком влади зараз буде посилення податкового тиску на промисловість.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

У свою чергу економіст Борис Кушнірук заявив, що світові ціни на сировину росли з минулого року, що було наслідком вливання значної частини коштів в економіку після локдаунів. Однак цей сприятливий для вітчизняних експортерів період вже закінчився, і зараз українській владі варто не підвищувати податки на бізнес, а розробити механізми підтримки економіки – після того, як в неї перестануть вливатися експортні мільярди.