Україна має заборонити експорт металобрухту, щоб зберегти вітчизняну металургію, для якої брухт є необхідною сировиною. Про це заявив народний депутат з фракції «Слуга народу» Дмитро Кисилевський.

«Навколо нас всі країни, і дружні, і ворожі, здійснюють заходи для того, щоб обмежити експорт металобрухту. Тому що всі розуміють декілька речей. Що, по-перше, без металобрухту металургії в принципі не існує. Не існує технології, яка дозволяє виплавляти сталь без металобрухту. І оскільки металургія для кожної з цих країн важлива, то кожен свою стратегічну сировину у себе намагається захистити. І Україні потрібно робити так само, бо це важливо з економічної точки зору», - розповів Кисилевський.

Він також зазначив, що металобрухт є ключовою сировиною для декарбонізації в металургії, оскільки його використання дозволяє суттєво знизити викиди СО2. Тож, зважаючи на наміри України приєднатися до Європейського зеленого курсу, влада має зробити все необхідне, щоб вітчизняні металургійні підприємства мали потрібну сировину для роботи.

«Якщо ми дозволимо вивезти цю сировину, яка дозволяє декарбонізувати металургію, то просто ми у самих себе забираємо майбутнє. Тобто, ми самих себе позбавляємо навіть теоретичної можливості в майбутньому декарбонізувати фундаментальну галузь української промисловості», - наголосив Кисилевський.

На думку депутата, уряд має негайно суттєво обмежити експорт брухту, який останнім часом вивозиться в надзвичайно великих обсягах – на сьогодні цьогорічний експорт брухту вже в 10 разів перевищив показники минулого року.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

«У законі України про металобрухт так і написано, що металобрухт є стратегічною сировиною. Але тепер потрібно ці декларації підтвердити конкретними діями», - підсумував Кисилевський.

Раніше Федерація роботодавців України звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою ввести до 2024 року заборону на експорт металобрухту, в зв'язку з тим, що зростання світових цін на брухт призвело до різкого зростання його експорту і вітчизняні підприємства відчувають дефіцит сировини. У ФРУ при цьому підкреслили, що металобрухт є критичною сировиною для декарбонізації української металургії.

У той же час голова правління «Інтерпайп Втормет» Валентин Макаренко заявив, що дефіцит металобрухту вже змушує промпідприємства скорочувати виробництво, і закликав ввести заборону на експорт брухту.