Темою нового випуску програми «Акценти» з блогером Тетяною Резвін стала українська сімейна медицина. Детальніше про це розповіла ексзаступниця міністра охорони здоров'я України Наталія Лісневська.

На думку гості програми, реформу сімейної медицини можна оцінити по-різному. З мінусів вона називає відсутність доступної базової медицини, чия мета – спостереження, виявлення первинних захворювань та спрямування на лікування. Тобто, пояснює Лісневська, це профілактична медицина, якої не мають пацієнти в регіонах. А відтак, констатує вона, лікарі у периферіях отримують кошти ні за що, адже до них навіть не звертаються пацієнти.

З іншого боку, міркує експерт, певною мірою реформа пройшла успішно і сімейна медицина працює. Зокрема тому, підкреслює вона, що тепер у лікарів є фінансове забезпечення. «Змінився порядок фінансування і, мабуть, зараз в сімейній медицині лікарям стало якось легше і комфортніше, але, на жаль, не стало легше і комфортніше пацієнтам», - міркує Лісневська.

Також гостя програми міркує над тим, як покращити реформу сімейної медицини. На її думку, передусім варто оцінити медичні технології. «Як ми можемо встановлювати тариф за лікування, якщо у нас немає оцінок медичної технології. Тобто повинна бути технологія лікування, що ми робимо і скільки це може коштувати», - пояснює Лісневська.

Отже, експерт констатує, що варто забути про обґрунтовані тарифи та якісний контроль, поки медичні технології не будуть оцінені.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Лісневська заявила, що формально на листочку безкоштовна медицина в Україні є.

Також Знай.ua писав про те, що лікарі назвали перелік послуг, за які не потрібно платити.