Україна повинна вводити тимчасову заборону на експорт металобрухту після того, як Туреччина оголосила про вжиття заходів щодо обмеження імпорту металопродукції, в тому числі української, пише uaprom.

Таку думку висловив Ігор Гужва, доктор економічних наук, керівник аналітичного центру CMD-Ukraine (Center for market development economy).

"Минулого тижня турецькі металурги звернулися до своєї влади обмежити імпорт сталі в країну, зокрема, з України. Можна не сумніватися, що офіційна Анкара захистить місцеві металургійні заводи, які, тим часом, масово скуповують український металобрухт», - сказав він.

Нагадаємо, що в липні цього року Туреччина встановила 1,5-річний максимум по імпорт металобрухту з України. В цілому, згідно Держмитниці України, за 8 місяців 2021 року експорт брухту чорних металів збільшився в річному численні в 20 разів, до 335 тис.т, з яких 95% було поставлено якраз до Туреччини.

"Україна для Туреччини вже, по суті, стала найбільш незахищеним і при цьому легкодоступним джерелом металобрухту. Турецькі металурги, отримуючи преференції і державні субсидії, можуть навіть не звертати уваги на експортне мито в розмірі 58 євро / т і купувати український брухт практично за будь-якою ціною",-зазначив керівник аналітичного центру CMD-Ukraine.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

У той же час, за його словами, від таких недружніх дій Туреччини страждає українська металургія. «У серпні ми вже отримали результат від такої турецької» металобрухт " агресії: ряд метпідприємств знизили виробництво. Наприклад, Дніпровський меткомбінат скоротив виплавку сталі в серпні на 7,5%, Дніпровський метзавод – на 16%. Не за горами час, коли почне падати вся галузь», - прогнозує І. Гужва.

Експерт також нагадав, що металобрухт – це критична сировина для декарбонізації української металургії, без нього країна не зможе досягти цілей Green Deal. "Використання брухту дозволяє зменшити споживання первинної сировини, скоротити на 60 % споживання енергоресурсу і скоротити на 70% викиди CO2 металургією. Країни вже почали війни за металобрухт. Аргентина, Вірменія, ОАЕ, Казахстан вже заборонили його експорт, аналогічне питання розглядається в ЄС. Останній приклад-це Лівія, яка вже 16 серпня ввела мораторій на експорт металобрухту. Якраз після того, як Туреччина почала "вимивати" брухт з країни. Чому Україна не чинить аналогічно - питання риторичне", - констатував він.