Україні корисно прислухатися до позиції Венеціанської комісії при ухваленні проектів законів, що стосуються прав людини.

Про це заявив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка під час форуму YES в Києві.

«В демократичному суспільстві усі законопроекти краще обговорювати з усіма можливими інституціями. Тобто, це не є погроза для якогось законопроекту. Україна працює з Венеціанською комісією по всіх проектах, що пов’язані з правами людини, з верховенством права, думаю, більше 20 років. І немає нічого надзвичайного щоб законопроект, який стосується важливих питань, був оцінений експертами Венеціанської комісії», - зазначив Качка.

Він наголосив, що залучення Венеціанської комісії до аналізу цього проекту закону піде на користь суспільній дискусії щодо питання деолігархізації.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

«Треба розуміти, що Венеціанська комісія не є якийсь вищий суд. Це комісія, яка збирає експертів з конституційного права з багатьох держав Європи. І тому це більше як експертний висновок, який може, можливо краще зрозуміти всі нюанси дискусії, пов’язані з конституційною площиною цього закону», - додав торговий представник України.

Нагадаємо, проект закону про олігархів викликав критику 4 з 5 парламентських фракцій, які підтримали ідею омбудсмена спрямувати цей проект до Венеціанської комісії.

Причинна – неконституційність норм цього законопроекту і порушення ним базових прав людини.

10 вересня спікер парламенту Дмитро Разумков направив законопроект для отримання висновку в Венеціанську комісію.

Це рішення привітали в Консультаційній місії ЄС при Україні та європейські дипломати. Ідею передачі проекту закону до Венеціанської комісії підтримали в Консультаційній місії ЄС в Україні, а також іноземні дипломати та експерти під час форуму YES в Києві.