Британська газета The Independent опублікувала статтю" не можна дозволяти авторитаризму пустити коріння, де б він не з'являвся", в якому йдеться про позасудові розправи над ЗМІ в Україні. Про це пише "Страна".

У статті згадується закриття Радою нацбезпеки без суду і слідства трьох телеканалів, а також "країни".

Автор матеріал є відомий російський економіст і публіцист Владислав Іноземцев. Він відомий своїми опозиційними поглядами щодо російської влади (яку він критикує з ліберальних позицій). Його статті часто публікують авторитетні видання в країнах ЄС, у Великобританії та США.

У своїй статті в The Independent Іноземцев нагадав, що з лютого 2021 року в Україні близько ста осіб Рада національної безпеки і оборони внесла до списку санкцій. І що в даний час ці санкції застосовуються до трьох депутатів Верховної Ради і кількох ЗМІ, серед яких економіст виділив сайт "Страна.иа" з 24,5 мільйонами відвідувань на місяць і три загальнонаціональних телеканали ("112 Україна", Zik і NewsOne).

За словами автора матеріалу, все це відбувається без рішення суду або рішення парламенту: "санкції" не слідують за вердиктом суду - вони фактично їх замінюють.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

"Але що відрізняє цю ситуацію від російської (в РФ ряд ЗМІ оголосили іноземними агентами-Ред.), так це те, що в Україні телеканали відразу відключають від мовних мереж, а сайти блокуються провайдерами. Судовий захист у всіх існуючих справах виявляється неефективним, як і в Росії: досі жодне подібне рішення не було скасовано судами", - пише економіст.

Іноземців також дає прогноз, до чого може призвести ця ситуація з точки зору свободи ЗМІ та потенціалу авторитаризму.

"Я розглядаю ці кроки як прагнення президента України Володимира Зеленського посилити свою владу. Ця тенденція може і повинна викликати певні побоювання у союзників України", - вважає Іноземцев.

Він згадав спеціальну доповідачку ООН з питань свободи думок Ірен Хан, яка в червні висловила стурбованість з приводу тиску на свободу в Україні. Також напередодні візиту Зеленського в США звучали заклики підняти тему свободи слова в Україні на його зустрічі з Джо Байденом. Але після цього не було жодних ознак того, що це було зроблено.

Оскільки Україна залишається союзником США і Європи в Східній Європі, західні уряди повинні запобігти її подальшому скочуванню до авторитаризму, закликає іноземців.

"Якщо Захід не хоче, щоб його зусилля з перетворення України провалилися в найближчі роки, йому слід уважно стежити за подіями. Недавня історія Росії являє собою прекрасний приклад того, що може статися, якщо цінності і принципи почнуть відходити на другий план", - резюмує автор статті.

Нагадаємо, наприкінці серпня президент Freedom House у листі Байдену написав про позасудові розправи над ЗМІ в Україні. Ніякої реакції на послання досі не послідувало.