Проект змін НКРЕКП до правил експорту електроенергії суперечить вимогам Європейського союзу і призведе до обмеження конкуренції.

Про це йдеться в листі Першої енергетичної асоціації України (ПЕАУ).

«Порядок не враховує особливостей функціонування енергосистеми України, зокрема щодо обмеження величини потужності максимально допустимого експорту з «Острова Бурштинської ТЕС». Крім того, Порядок розподілу не імплементував норми статті 61 НАК та статті 72 Регламенту ЄС від 24.07.2015 № 2015/1222», - йдеться в листі.

ПЕАУ направила до НКРЕКП свої рекомендації щодо проекту постанови, щоб уникнути негативних наслідків для експорту електроенергії.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

«Для забезпечення експорту електричної енергії на довгостроковій основі, пропонуємо доопрацювати Порядок розподілу щодо пріоритетності пропускної спроможності з найбільшим терміном її використання, зокрема, запровадити поетапний порядок зменшення фізичного права на передачу (ФПП): (добовий, місячний, річний), а також окремий порядок відшкодування зменшення річних/місячних ФПП, які були зменшені після добових аукціонів», - йдеться в листі асоціації.

Нагадаємо, раніше проект постанови щодо зміни правил експорту розкритикував Український комітет Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine).

Як повідомлялося, за 8 місяців 2021 року Україна знизила експорт електроенергії на 17% в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року - до 2,475 млрд кВт-год.